Seko utesluter medlemmar som går ut i vild strejk – får kritik
Seko utesluter medlemmar som går ut i vild strejk. Joakim Karlsson, tågvärd på Tåg i Bergslagen reagerar kraftigt på beskedet.

Våren 2023 fick många pendeltåg ställas in när lokförare gick ut i vild strejk. Medlemmar som agerar så riskerar att uteslutas ur Seko – något som får tågvärden Joakim Karlsson att se rött.
Nyligen informerade Sekos medlemmar att de utesluts och inte ges någon rättshjälp om de strejkar på egen hand, utan förbundets godkännande.
Tågvärden Joakim Karlsson är kritisk.
– Andra fackförbund har beviljat rättshjälp åt sina medlemmar som har känt sig tvungna att vidta vilda stridsåtgärder.
– Att Seko går från den praxisen kan jag inte se som något annat än en kursändring.
”Seko vill behålla kontrollen”
Joakim Karlsson lämnade för en tid sedan sitt förtroendeuppdrag i Seko men är fortfarande medlem och arbetar utomfackligt. Utöver det är han med i Kommunistiska partiföreningen på Tåg i Bergslagen.
– Seko vill till varje pris behålla kontrollen över medlemmarna och bevara arbetsfreden, säger Joakim Karlsson.
Sedan 1990-talet har vilda strejker varit ovanliga i Sverige. Men de senaste åren har det förändrats. Våren 2023 gick lokförare på Stockholms pendeltåg ut i vild strejk. Den organiserades utan Sekos godkännande och var en protest mot beslutet att alla tågvärdar skulle tas bort från pendeln.
Dessförinnan hotade lokförare att gå ut i vild strejk när Sekos huvudskyddsombud på Pågatågen riskerade att bli uppsagd på grund av sitt fackliga arbete. Hotet om en vild strejk bidrog till att rädda Ola Brunnströms jobb och beskrivs som en facklig seger, förklarar Joakim Karlsson.
– I dag skulle man alltså bli utesluten ur sitt fackförbund för att man kämpar med näbbar och klor för att behålla sitt och Sekos skyddsombud. Hur är det möjligt?
Seko svarar på kritiken
Sekos planerings- och kommunikationschef, Jonas Pettersson, säger att inget nytt beslut har tagits. Det handlar snarare om ett förtydligande av hur Sekos stadgar tolkas.
”Är man medlem i en förening så är det givetvis de stadgar som beslutats i demokratisk ordning som gäller och som ska följas. Oavsett vilken förening man är medlem i så riskerar man alltid att uteslutas om man bryter mot stadgarna”, säger han i ett skriftligt svar till Sekotidningen.
”Just detta kring olovliga strejker bryter dessutom mot hela grunden i den svenska modellen, det vill säga att fredsplikt råder när kollektivavtal finns.”

Jonas Pettersson, planerings- och kommunikationschef på Seko.
Hur ser Seko på kritiken om att förbundet har gjort en kursändring?
”För det första är det ingen kursändring. För det andra har vi inte tagit emot någon kritik efter att detta förtydligande kommunicerades förra året”, svarar Jonas Pettersson.
”Respektera svenska modellen”
En del av kritiken handlar om att Seko uppfattas ta strid mot medlemmarna i stället för att ta vara på deras stridsvilja. Hur ser Seko på det?
”Vi har full förståelse för att många av våra medlemmar har en kamplust och är frustrerade och förbannade över sin arbetsmiljö, dåliga arbetsgivare, löneökningar som äts upp av inflationen och så vidare.”
Samtidigt påpekar Jonas Pettersson att Seko har full respekt för det och delar medlemmarnas frustration, men att man måste respektera den svenska modellen.
”När vi skrivit på ett kollektivavtal så lovar vi vår motpart att våra medlemmar ska gå till jobbet och inte strejka. Som motvaluta får våra medlemmar löneökningar och rimliga anställningsvillkor”, skriver han.
”Beredda att gå i konflikt”
”Den dag vi bryter mot detta löfte är det ju också fritt fram för arbetsgivarna att bryta mot detta och strunta i att följa kollektivavtalet.”
”Det skulle i förlängningen innebära att vi fick en arbetsmarknad som snarare byggde på anarki och som på sikt skulle få enormt negativa konsekvenser för våra medlemmar i form av sämre villkor. Däremot är vi alltid beredda att gå i konflikt om det är det bästa för medlemmarna”, avslutar Jonas Pettersson.