Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

El-företag meddelade Arbetsförmedlingen för sent om varsel – får böta

Ett företag med elektriker anställda på flera orter i Mellansverige varslade 22 av sina anställda om uppsägning på grund av arbetsbrist. Men de missade att meddela Arbetsförmedlingen om det i tid. Därför får de nu böta 9 000 kronor.

En arbetsgivare som avser att säga upp fem anställda eller fler på grund av arbetsbrist har skyldighet att varsla Arbetsförmedlingen minst två månader innan en eventuell uppsägning sker.

Anledningen är att Arbetsförmedlingen ska få tid att planera och underlätta omställningen för personal som berörs av varslet.

Hade förhandlat med facket

Det aktuella företaget menar enligt domen i Eksjö tingsrätt att de försökt att varsla i god tid, redan i september, men då det inte gick att uppge fler orter än en i formuläret misslyckats.

Men Arbetsförmedlingen håller inte med.

Då företaget redan i augusti förhandlat med Elektrikerförbundet om varslet menar Arbetsförmedlingen att arbetsgivaren långt tidigare varit medveten om att driftsinskränkningar skulle komma att bli nödvändiga, därutöver borde de ha kontaktat myndigheten om det uppstod problem med att meddela myndigheten om varlset.

Nu kom inte anmälan förrän i mitten av oktober, och de första anställda fick gå redan en månad senare, i mitten av november.

Alldeles för sent menar Arbetsförmedlingen och kräver företaget på en så kallad varselavgift på 300 kronor per anställd och försenad vecka.

40 år gammal lag

Avgiften om lägst 100 och högst 500 kronor per vecka och anställd har inte ändrats sedan lagens tillkomst för över 40 år sedan.

Arbetsförmedlingen konstaterar i domen att den preventiva verkan som beloppen hade vid lagens tillkomst har kommit att bli betydligt svagare med hänsyn till inflationen under tidsperioden.

Det är dock inget domstolen tar hänsyn till, och låter företagets böter stanna vid 9 000 kronor.