Hamnarbetare varslar om blockad mot Israel: ”Vill inte bidra till business as usual”
Hamnarbetarförbundet varslar om blockad. ”Att försöka fördyra och försvåra Israels agerande är det lilla vi kan göra”, säger Erik Helgeson, vice ordförande för Hamnarbetarförbundet.
Från och med den 28 januari ska försvarsmateriel som kommer från, eller ska skickas till, Israel inte längre hanteras av medlemmarna i Hamnarbetarförbundet. Det beskedet kom under tisdagen.
– Vi har en stor samsyn om att det som händer i Gaza just nu är fruktansvärt. Vi tycker att det är oacceptabelt, säger Erik Helgeson, vice ordförande för Hamnarbetarförbundet.
Det var i december som två tredjedelar av fackförbundets medlemmar röstade för en blockad. Beskedet har välkomnats av den palestinska fackföreningsrörelsen, som hoppas på fler initiativ från fackförbund runt om i världen, berättar Erik Helgeson.
Vill fördyra och försvåra
Han hoppas att de kommer stoppa varuflödena.
– Att försöka fördyra och försvåra Israels agerande är det lilla vi kan göra, säger Erik Helgeson, som även hoppas på att blockaden leder till en diskussion.
– Vår uppfattning är att många inte känner till att vi handlar med krigsförande länder och att vi köper militärt material från Israel, även nu under det pågående Gazakriget.
Samtidigt ser han utmaningar. Det är svårt för hamnarbetarna att veta vad som finns i containrarna.
– Det blir ett pussel att lägga, säger Erik Helgeson.
Tidigare blockerat ryska fartyg
De har tagit fram en lista på företag som de tror kan bli berörda, med hjälp av information från människorättsorganisationer.
Hamnarbetarförbundet införde under 2022 en blockad mot ryska fartyg och ryskt gods. Arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar ansåg då att åtgärden stred mot fredsplikten och hotade med stämning, varpå blockaden förkortades.
– Jag skulle bli förvånad om vi inte möter rättsliga konsekvenser ganska snabbt. Men vi kan inte låta bli att försöka, för alldeles för mycket står på spel.
Vad menar du?
– Jag har egna barn. Jag vet inte hur jag ska kunna förklara för dem att vi inte gjorde något. Fast vi visste att vi bidrog till att hantera varuflöden som antingen finansierade eller beväpnade den israeliska krigsmakten i den här situationen. Vi utgör en länk i kedjan. Om vi lossar att lastar det här godset, så bidrar vi till att det är business as usual.
Sveriges Hamnar: Olovlig stridsåtgärd
Sveriges Hamnar skriver i en kommentar på deras hemsida att blockaden är olovlig då Hamnarbetarförbundet är bundet av fredsplikt. ”Blockaden uppfyller inte kraven på facklig sympatiåtgärd eller internationell politisk stridsåtgärd”, skriver de på hemsidan.
”Sveriges Hamnar har gjort en fredspliktsinvändning och förutsätter att Svenska Hamnarbetarförbundet drar tillbaka varslet. Annars måste Arbetsdomstolen ta ett snabbt beslut som upphäver den olovliga stridsåtgärden”, skriver arbetsgivarorganisationen i kommentaren.