Skolplikten är viktigare än din Thailandsresa
Liberala föräldrar har också ett ansvar i att skapa ordning och reda i samhället, skriver Arbetets ledarskribent.
Utbildning är vägen framåt för den ambitiösa och vägen ut för den som dragit nitlott i livet. Det lyfts ofta som en värdefull investering och en grundbult i det demokratiska samhället.
Nu nalkas det långledighet och med den en längtan efter att resa bort. För många är det inte ett alternativ då en ”bra jul” inte påverkar arbetstiden för den som arbetar inom många LO-yrken. Priserna drar i väg och sållar bort en hel del innan de ens hunnit till resebyrån.
DDR-Sverige
Men sista bossen för många familjer med resfeber är egentligen inte priserna, utan skolplikten. Från och med höstterminen då ett barn fyller sex år tills att de gått vårterminen det tionde året förväntas barn i Sverige gå i skolan.
Och en del föräldrar tycker detta ställer till det för dem. Ska inte de själva få bestämma över sin tid, sitt barn och sin semester?
Den liberala ryggmärgsreflexen hos många är att oja sig över DDR-Sverige, inget kul ska man ha. Svaret är dock nej. Med rättigheter kommer nämligen rimligtvis även skyldigheter.
Rätt till utbildning
För att förstå varför skolplikten är så viktig måste vi förmå oss att se bortom din semester och dina barn. Det handlar om alla barns rätt till utbildning, något de flesta i Sverige, i alla fall i teorin, ställer sig bakom.
Skolplikten fyller också en viktig roll i att motverka olika typer av utsatthet. Reglerna finns för att skydda de barn som annars riskerar att halka efter och de barn som riskerar att hamna utanför både skola och samhälle till följd att föräldrarna inte klarar av föräldraskapet.
Reglerna finns också där som ett extra skydd för de barn som riskerar att tas på långa uppfostringsresor långt hemifrån eller att isoleras till följd av att de inte låter sig kontrolleras av sina föräldrar.
Allt ska inte vara fritt och kul
Det handlar om att i största möjliga mån skapa ett samhälle där det förväntas saker av alla. Allt är inte fritt och kul hela tiden men det skapar ordning och reda. Det är också värt något. Ska det fungera måste alla bidra.
I ett samhälle som säger sig vilja skydda barn kommer regler att drabba även de barn som lever välfungerande liv. De krav och regler som kan kännas som en belastning för dig kan dock bli räddningen för det barn som inte har samma förutsättningar.
Skolplikten är inte överförmynderi eller ondska. Det är ett skydd i hopp om att fler barn ska få rätt till en jämlik skolgång och en tydlig signal från samhället att upplysning är vägen framåt.
De flesta av oss är rörande överens att barns rätt till utbildning är en bra grundprincip i ett civiliserat samhälle. Och att vi ska bry oss om alla barn. Tänk på det innan du bölar över att rektorn stoppar familjens Thailandsresa.