”Det finns nackdelar med att tjänstepensionen blir viktigare”
Många på arbetsmarknaden saknar tjänstepension helt. Grupper med stor förhandlingsstyrka har lättare att förhandla till sig goda pensioner i avtalsförhandlingarna än grupper med mindre styrka, skriver PRO och Jämställdhetsinstitutet i en slutreplik.
SLUTREPLIK: Vi välkomnar en debatt om jämställdhet och tjänstepensioner och Shoka Åhrmans svar till oss.
Det är precis en sådan debatt som vårt initiativ i denna fråga syftar till att skapa.
Vi är eniga med Shoka Åhrman om det mesta.
Det krävs ändrade normer, en jämställd lönebildning och en bättre fördelning mellan män och kvinnor av ansvaret för hem och barn. Men det räcker tyvärr inte.
Störst skillnader i Norden
De nordiska länderna liknar varandra i många avseenden. Till exempel delar svenskarna uppfattningen att jämställdhet mellan män och kvinnor är ett viktigt värde med norrmän, finländare, danskar och islänningar.
Men trots att våra länder är lika och vi alla strävar efter jämställdhet skiljer sig pensionsgapet åt. Pensionssystemets konstruktion – inklusive tjänstepensionerna – förklarar skillnaderna mellan länderna.
Enligt rapporten Gender-equal pensions in the Nordics, som Nordiska ministerrådet tagit fram tillsammans med kvinnoorganisationer i de nordiska länderna, är skillnaden mellan kvinnors och mäns tjänstepension i Sverige hisnande 48 procent. Inget annat nordiskt land har så stora skillnader i tjänstepension.
I Sverige ger tjänstepensionen högre ersättning till dem med löner över intjänandetaket i den allmänna pensionen (i år 47 625 kronor per månad), vilket är en viktig orsak till detta.
Norge en förebild
Män är starkt överrepresenterade i denna grupp och det gör att tjänstepensionen i genomsnitt är mycket högre för män.
Som jämförelse kan Norge nämnas – där sätts samma andel av lönen av till tjänstepensionen, oavsett löneläge.
I början av december samlade PRO pensions- och jämställdhetsexperter från arbetsmarknadens parter, privata pensionsförvaltare och statliga myndigheter till ett samtal om jämställdhet och tjänstepensioner utifrån Lina Stenbergs kunskapsunderlag. Det blev ett bra samtal.
I samtalet fanns stor enighet om vikten att verka för mer jämställda pensioner. Att det är fack och arbetsgivare som själva äger frågan om hur tjänstepensionsavtalen ska se ut, är självklart.
Det är en del av avtalsförhandlingarna och den svenska modellen. En annan viktig insikt från samtalet är att många på svensk arbetsmarknad står helt utanför tjänstepensionen, genom att arbeta på arbetsplatser utan kollektivavtal.
Skillnad branscher emellan
Avtalen ser också sinsemellan olika ut, beroende på bransch och sektor. Och generellt sett innebär tjänstepensionerna i de kvinnligt dominerade sektorerna lägre insättningar än i de manligt dominerade, särskilt inom arbetaryrken.
Reglerna ser också olika ut, vilket belystes vid mötet.
Det kan handla om åldersgränser för när intjänandet till tjänstepension påbörjas, huruvida efterlevandeskydd är förifyllt eller ej och om avtalen kompenserar vid deltidsarbete, vid vabb och obetald föräldraledighet.
Här finns möjlighet att värdefulla landvinningar som redan tillämpas på delar av arbetsmarknaden kan spridas och börja tillämpas i fler avtal.
Tjänstepensionerna blir allt viktigare för varje ny kull pensionärer. Det är givetvis bra att tjänstepensionerna bidrar till en hygglig total pension för nyblivna pensionärer.
Men det finns nackdelar med att tjänstepensionen blir viktigare.
Många saknar tjänstepension
Många på arbetsmarknaden saknar som sagt tjänstepension helt. Grupper med stor förhandlingsstyrka har lättare att förhandla till sig goda pensioner i avtalsförhandlingarna än grupper med mindre styrka.
Både fack och arbetsgivare har anledning att trycka på för att politikerna ska fatta beslut om högre allmän pension.
Därigenom minskar trycket på att ta löneutrymme i anspråk för att kompensera ett svagt allmänt pensionssystem med högre tjänstepensioner.
Vårt viktigaste budskap är detta: Arbetet för större ekonomisk jämställdhet för landets äldre måste intensifieras och här spelar pensionerna stor roll.
Tjänstepensionerna är en allt viktigare del av den totala pensionen och även här behöver insatser för större jämställdhet göras.
Vi är glada över att bidra till att ett sådant samtal kommer i gång.