IDÈDEBATT. Annika Wallenskog slutar sitt jobb som chefsekonom på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) i februari och går till en tjänst på lobbyfirman Gullers Grupp

Men hon lämnar inte sin gamla arbetsgivare helt utan kommer att ha kvar uppdraget som programchef för den utredning som ska titta på hur kommunerna ska kunna leverera en god välfärd i hela landet. 

Wallenskog kommer alltså att utreda välfärdssektorn åt kommuner och regioner samtidigt som hon jobbar för en lobbyfirma som anlitas av hemliga kunder. 

De senaste åren har det skett ett uppvaknande vad gäller påverkansindustrins omfattning, lobbyisternas nära relationer med beslutsfattare och näringslivets makt över den förda politiken. 

Allt fler intresserar sig för de täta vänskapsbanden mellan folkvalda och anställda i lobbyfirmor, intresseorganisationer och miljardbolag. 

Lobbyism blir naturligtvis extra viktigt i politiskt styrda sektorer där förtroendevalda både bestämmer spelreglerna och tar beslut på detaljnivå, som till exempel om en ny förskola eller skola ska drivas i kommunal eller privat regi. 

Väljarna är skeptiska till vinster i välfärden men trots det har politiker inte tagit några beslut som begränsar de stora välfärdskoncernernas möjlighet till expansion och aktieutdelning. Enligt forskaren Anna Tyllström beror det här mycket på ett framgångsrikt arbete från lobbyister.  

Inte första chefen som går

SKR är en medlemsorganisation, inte en myndighet eller ett politiskt organ. Men de representerar kommuner och regioner i till exempel arbetsgivarfrågor för den kommunala och regionala välfärdssektorn. 

Annika Wallenskog är inte den första chefen på SKR som går till påverkansindustrin eller till välfärdskoncernerna och deras intressebolag.

Håkan Sörman – tidigare VD på SKR – är ordförande för den utlandsägda skolkoncernen Academedia och Per Arne Andersson, tidigare ansvarig för skolfrågor på SKR, är ordförande för de vinstdrivande skolbolagens intresseorganisation Almega Utbildning. 

Andra fd chefer på SKR jobbar numera som lobbyister, som till exempel Per Mosseby – senior rådgivare på Rud Pedersen och tidigare chef för SKR:s avdelning för digitalisering. 

Välfärdsbolagen rekryterar gärna chefer från statliga myndigheter. 

Håkan Sörman har sällskap i Academedias styrelse av Ann-Marie Begler – tidigare generaldirektör på Skolinspektionen – och koncernens chefsjurist Jonas Nordström rekryterades från posten som rättschef på Skolverket. 

Inget hinder för att få viktiga uppdrag

Engagemang i välfärdskoncerner är inte heller ett hinder för att få viktiga uppdrag inom det politiska systemet.

Den förra regeringen utsåg Håkan Sörman till ansvarig för en statlig utredning som bland annat skulle se över statens fördelning av resurser till skolan, trots att han samtidigt satt i styrelsen för den största privata aktören på skolmarknaden. 

Det finns heller inget som förbjuder förtroendevalda att samtidigt jobba som lobbyister, ett fenomen som blivit allt vanligare.    

När forskare så tydligt pekar ut lobbyismen som skäl till att väljarnas åsikt inte respekteras i en så demokratiskt viktig fråga som välfärdens styrning är det rimligt att de här rekryteringarna mellan offentligt och privat problematiseras. 

Det är varken möjligt eller önskvärt med regler som helt förbjuder myndighets- eller SKR-chefer att börja jobba för näringslivsintressen. 

Men det vore rimligt med en lång karantän för rekryteringar inom samma sektorer och att man inte kan vara lobbyist eller sitta i ett välfärdsbolags styrelse, samtidigt som man utreder kommuners och regioners välfärd.