Till skillnad från SJ:s personal saknar lokförare och tågvärdar på Tåg i Bergslagen både rastlokal och toalett på Hallsberg station i Örebro län, skriver Sekotidningen.

– Har vi inget tåg på stationen måste vi använda den offentliga toaletten i stationshuset och själva stå för kostnaden, säger Mathilda Gullå, tågvärd och skyddsombud. 

Arbetsgivaren VR Sverige har valt att inte göra några åtgärder. Företaget menar att personalens uppehåll på Hallsberg station inte är långa nog för att motivera en rastlokal och toalett. 

”Vi blir utsatta”

Mathilda Gullå håller inte med. Hon förklarar att personalen ibland kan stanna kvar på tåget, men att det också förekommer att de måste vänta mellan tio minuter och en timme utomhus om nästa arbetspass är på ett annat tåg. Det är vid dessa tillfällen som behovet av en rastlokal med toalett blir särskilt stort.

– Även om vi har ett fordon att vistas i, vill man kunna få lite omväxling i arbetsmiljön och kunna gå ifrån en stund, säger Mathilda. 

Lyssna på Kneget: Konduktör fick inte gå på toaletten – svimmade

Utöver bristen på rastlokal och toalett påpekar Mathilda att risken för hot och våld ökar när personalen tvingas vistas på stationen eller perrongen. Flera allvarliga incidenter med hot och våld mot personal har inträffat på sträckan Örebro–Hallsberg–Kumla de senaste åren. 

– Det är inte så jättekul att träffa på vissa resenärer. Vi blir ganska utsatta, säger Mathilda Gullå. 

Larmar Arbetsmiljöverket

Det finns även problem på Ludvika station, där personalens rastlokal är drabbad av mögel och en avloppskada. VR Sverige har därför hyrt ett hotellrum åt personalen, men enligt Mathilda Gullå upplevs miljön som liten och otrygg. 

– Det har hänt att fem till sju personer har trängts i rummet samtidigt. Själv undviker jag att vara där, eftersom dörren alltid står öppen och man aldrig vet vem som kan komma in. 

Tillsammans med fackförbundet Seko har skyddsombuden på Tåg i Bergslagen larmat Arbetsmiljöverket om situationen i Ludvika och Hallsberg, som P4 Örebro var först med att rapportera om. Hittills har inga åtgärder vidtagits. 

VR Sverige vill inte ställa upp på en intervju förrän Arbetsmiljöverket har lämnat ett besked i frågan. 

Artikeln är tidigare publicerad i Sekotidningen som tillsammans med Arbetet och fem andra titlar ingår i LO Mediehus.