En person som tittar på en telefon med meddelanden på svenska, stående framför en byggnad med skylten "Kleni AB".

– Jag har aldrig känt mig så nedtryckt, säger Fatima om jobbet på Kleni.

Fatima följer den smutsiga, våta golvmoppen med blicken. En känsla av obehag sprider sig i kroppen. Hon har använt samma golvmopp för flera behandlingsrum på en vårdcentral i Västerbotten, skriver KA och Fastighetsfolket.

Fatima ska egentligen byta mopp mellan varje rum, enligt regionens städregler. Men när hon ber om mer städmaterial säger hennes chefer på städföretaget Kleni att det är för dyrt.

Nu är risken stor att bakterier och smuts har förflyttat sig.

Fatima minns hur hon brukade titta ner i golvet när hon städade på vårdcentraler. Hennes chefer hade sagt till henne att inte prata med vårdpersonalen.

– Vi skulle vara tysta och springa och springa. Jag har aldrig känt mig så nedtryckt, säger hon.

I dag kommer Fatima ihåg sin gamla arbetsgivare Kleni med rädsla.

Minnet av hur cheferna höjde rösten och skällde ut städare, tills de började gråta framför sina kollegor, har lämnat spår, berättar hon.

Växer snabbt med låga anbud

Kleni kallar sig själva för Sveriges snabbast växande lokalvårdsföretag. De framhäver att de deltagit i hundratals upphandlingar.

Tack vare sina låga priser får de städa lokaler för Stockholms stad och skolor i Göteborgs stad. Andra exempel är Region Örebro och trapphus hos hyresvärden Mitthem, men även myndigheter som CSN.

Städföretaget har kollektivavtal med fackförbunden Kommunal och Fastighets. De har också auktoriserats av branschorganisationen Almega, ett slags kvitto på att det är en seriös arbetsgivare.

Men bakom den polerade ytan finns en annan historia. Kommunalarbetaren och Fastighetsfolket kan nu berätta om städare som går på knäna, skatteskulder i miljonklassen och falska skyddsombud.

***

Region Västerbotten trodde att de gjorde en bra affär med invånarnas pengar när de anlitade Kleni. Städföretaget, som hade det lägsta priset vid upphandlingen, fick våren 2022 i uppdrag att städa en rad vårdcentraler och även Folktandvården.

Till en början såg städaren Fatima fram emot att jobba på Kleni i Västerbotten. Men det dröjde inte länge förrän oron växte i magen, då hon och kollegorna behövde skriva på ett sekretessavtal.

I avtalet står det att personal som avslöjar företagshemligheter måste betala böter som motsvarar sex månadslöner.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Jag kände mig tystad, säger Fatima.

Varningen: se upp för sekretessavtal

Städare på Kleni har skrivit under ett sekretessavtal. I avtalet står det att städare som avslöjar företagshemligheter måste betala böter på sex månadslöner.

Fackets advokatbyrå LO-TCO Rättsskydd säger:  

  • Skriv inte under sekretessavtal med bötesbelopp. Företag kan själva bestämma vad de tycker räknas som en företagshemlighet.
  • Om du har problem på din arbetsplats ska du ta hjälp av facket eller prata med de ansvariga på jobbet och försöka få till en förändring.    
  • Om du inte får gehör hos din arbetsgivare så får du kontakta en journalist och lämna uppgifter om missförhållanden – du har meddelarfrihet. Journalisten som tar emot tipset får inte avslöja dig om du vill vara anonym.  
En person håller i en smartphone som visar meddelanden på svenska om rädsla och behöver att berätta en historia.
Att komma i kontakt med städare som arbetat på Kleni är svårt, då flera känner sig rädda. Städaren ”Fatima” skrev dessa meddelanden till vår reporter.

Polisanmäls för falska dokument

I Region Västerbotten kritiserade flera vårdcentraler städningen, enligt regionens kontroller. Till exempel kunde handfat och patientrum vara smutsiga, trots att städare hade varit där. Precis som Fatima slår regionen fast att samma golvmopp ibland använts i flera rum.

Inom kort skulle det visa sig att städarna inte ens var anställda på Kleni. I själva verket fanns de i personalbolaget Personal Management i Sverige AB, ett bolag som fått betalt av Kleni för att utföra städningen.

Men Kleni borde ha berättat att det är ett annat bolag som utför städningen, anser Region Västerbotten. Därför har regionen lämnat in en stämningsansökan om avtalsbrott till tingsrätten.

Dessutom har regionen gjort en polisanmälan om misstänkt förfalskade dokument om företagets ägande och personalens städutbildning. 

Nu har ärendet överlämnats till Ekobrottsmyndigheten, enligt regionen. 

Annat bolag tar skulderna

Men varför använder Kleni ett annat bolag för att anställa städare? Genom att placera skatteskulder och kostnader för personalen i personalbolaget ser Klenis ekonomi bättre ut.

Samtidigt som Kleni vinner upphandlingar med kommuner och regioner har Skatteverket tvingat Klenis personalbolag att gå i konkurs. I dag har de över nio miljoner i skatteskulder.

Trots konkursen påverkas inte Klenis städkontrakt med kommuner och regioner, eftersom avtalen är skrivna med Kleni, inte med personalbolaget.

Men det här är inte första gången som bolag kopplade till Kleni har gått i konkurs med skatteskulder och personalens löner.

Går i konkurs – släkting tar över

Låt oss spola tillbaka tiden till hösten 2022 – när ett städbolag som hette Clean Quality, som också städade i kommuner, ansökte om konkurs.

Flera kunder ifrågasatte om bolaget verkligen kunde utföra städningen som utlovat. Clean Quality hade flera obetalda räkningar och skulder.

Till slut kunde Clean Quality inte längre delta i offentliga upphandlingar. Deras ekonomi var helt enkelt för dålig – konkursen var ett faktum.

I samma veva blev ungefär 90 städare av med jobbet. För personalens del slutade det med att de fick sina obetalda löner utbetalda via lönegarantin, alltså med statliga pengar. För statens del slutade det med obetalda skatteskulder på 28 miljoner kronor.

Men det fanns ändå ett sätt för verksamheten att fortsätta. Som en del av konkursen överlät Clean Quality inventarier, bilar och verktyg till Kleni.

I Klenis styrelse sitter en nära släkting till ägaren på Clean Quality. Flera personer med ledande roller på Clean Quality fortsatte att ha det på Kleni.

Något mer som flyttades över från Clean Quality till Kleni var deras kunder. Två exempel är bostadsbolaget Gavlegardarna och Skellefteå kommun – som godkände att deras städavtal flyttades utan att en ny upphandling gjordes.

Orsaken är att Kleni uppfyllde villkoren som ställdes i den första upphandlingen, enligt Skellefteå kommun. Om det är rätt eller fel beror på det enskilda fallet, enligt Upphandlingsmyndigheten.

En mopp lutar mot en gammal trappa, med en blå hink märkt "Varning Vått Golv" placerad på ett av trappstegen.

Snuvar skattebetalare på 70 miljoner

Att gå i konkurs, och därmed inte behöva betala löner och skatteskulder, är i sig inte olagligt. När ett bolag går i konkurs, utan att kunna betala sina skulder, försvinner bolagets skatteskulder i regel inom fem år.

I slutändan får skattebetalarna stå för notan, då skatteskulder sällan är prioriterade vid konkurser, enligt Skatteverket. 

Men i brottsutsatta branscher, som städbranschen, är det vanligt att detta sätts i system. De senaste fyra åren har Skatteverket gjort totalt 180 utredningar inom städbranschen, varav flera ”planerade konkurser” upptäcktes.

Myndigheten upptäckte att städföretag har snuvat skattebetalarna på 70 miljoner kronor bara de senaste fyra åren. 

– Vi har sett företag som har försatt sig själva i konkurs, men innan konkursen har man startat upp ett bolag med ett liknande företagsnamn. Risken är att skatteskulder inte betalas och att lönegarantin utnyttjas, säger Pernilla Andersson, samordnare på Skatteverket.

Hon tillägger att lagarna behöver ändras om man vill komma åt problemet.

Döljer brottslighet i annat bolag

Även Ekobrottsmyndigheten känner igen upplägget. Här märker man även att företag döljer brottsligheten i ett annat bolag än det som vunnit upphandlingar.

– Oftast granskar kommuner endast bolaget de skrivit avtal med, säger Sara Persson, brottsförebyggande specialist.

När Clean Quality gick i konkurs fick städaren Mustafa följa med till Kleni. Han är för rädd för att ställa upp med sitt verkliga namn. Därför berättar vi inte heller var i landet han jobbade.

En vanlig arbetsdag brukade Mustafa få i uppgift att städa mellan 35 och 40 trapphus, berättar han. Varje hus hade sju våningar. Oftast hade han ont i kroppen.

– Det var omöjligt att hinna med allt, så jag jobbade långa dagar. Från sex på morgonen till sex på kvällen, säger Mustafa.

”De betedde sig så jäkla illa”

Till skillnad från Mustafa blev kollegan Anya arbetslös när Clean Quality gick i konkurs. Hon hade fått höra att hon skulle få följa med till ”det nya bolaget”, alltså Kleni. Men i dag är hon glad över att det aldrig blev så.

– Det har varit mycket jag mått dåligt över. Man vaknade på morgonen och kände att man levde för jobbet. Det var nästan ingen som var född i Sverige och många var rädda, säger Anya, som också heter något annat.

Vid mer än ett tillfälle gjorde cheferna avdrag på lönen utan att Anya förstod varför.

På Kommunal i Gävle känner man igen beskrivningen. Här har facket försökt att hjälpa en medlem som inte fick betalt för all sin arbetstid på Clean Quality, men det var förgäves.

– De betedde sig så jäkla illa när det gäller att betala. De saknade ett fungerande system för att skriva ner arbetstider och därför blev det svårt att bevisa något, säger Ove Blom, ombudsman på Kommunal.

”Det är bara jävla lögner alltihop”

En annan som känner till Clean Quality väl är Klenis nuvarande vd, Stefan Köhler. Han var nämligen Clean Qualitys juridiska ombud. Stefan Köhler har också arbetat som handläggare på Skatteverket i flera år.

Då riktade han skarp kritik mot kommuner som inte kontrollerar vilka städföretag de anlitar.

”Det är helt obegripligt att kommunerna inte kan se till att de har seriösa leverantörer. Så här ser det ut gång efter annan”, sa Stefan Köhler i en intervju med Aftonbladet 2002.

I dag tycker Klenis vd att hans uttalande saknar relevans. När vi ringer till honom för att ställa frågor om Kleni blir han upprörd.

”Jag litar inte på er, jag tror inte på journalister. Det är bara jävla lögner alltihop.”

Efter ett tag blir samtalstonen lugnare. Vi undrar varför personalen som jobbar för Kleni är anställda av personalbolaget, som nyligen gått i konkurs. Stefan Köhler svarar att de har börjat flytta över de anställda till Kleni. Men att det är praktiskt att placera de anställda, men också bilar och parkeringsavgifter i ett annat bolag. 

– Om man missar betalningar eller inte kommer överens kan man lätt hamna i ett läge där någon vänder sig till Kronofogden. Då får man en anmärkning, vilket påverkar ratingen. Det har väldigt stora effekter.

Ett annat sätt att förklara upplägget på: detta gör att Klenis kreditvärde, alltså ekonomi, ser bättre ut än vad den egentligen är, något som kommuner brukar kontrollera vid upphandlingar.

En vit skåpbil står parkerad framför en byggnad med en skylt som har texten "Kleni AB lokalkyl & service" samt ett telefonnummer, 020 20 21 20.

Utger sig för att vara skyddsombud

Enligt Stefan Köhler finns det en visselblåsartjänst för städare på Kleni. Han säger också att Fastighets har flera skyddsombud på företaget.

Men när vi kontaktar Fastighets får vi ett förvånande svar – det finns inga skyddsombud på Kleni.

Trots det finns det en man som utger sig för att vara just skyddsombud för Fastighets på Kleni. Mannen är förtroendevald på Fastighets i Stockholm. Med det menas att medlemmar i facket har röstat fram honom som deras representant – han ska kämpa för bättre arbetsvillkor för städare i Stockholmsområdet.

Ändå har han skickat ett mejl till Region Västerbotten, strax innan de gjorde en polisanmälan mot Kleni. I mejlet skriver mannen att han har åkt till Skellefteå och gjort flera skyddsronder där städarna jobbar.

Hans slutsats är att regionens personal skapat en dålig arbetsmiljö för städare. I sin roll som skyddsombud kräver han att det förändras. Mejlet väcker frågor – det är ju närmare 80 mil mellan Stockholm och Skellefteå.

Falska skyddsombudet bror till ägaren

Hans namn låter bekant för oss. Snart förstår vi varför – han är bror med ägaren av Klenis personalbolag, alltså företaget som senast gått i konkurs.

När vi pratar med honom på telefon säger han att han hade problem under den här perioden, utan att gå in på detaljer.

Vem gav dig uppdraget att göra skyddsronderna, var det Fastighets eller Kleni?

 Nej, det var Kleni, säger mannen.

 Efter tio minuter lägger han på. Varken vi eller Fastighets har sedan dess kunnat få kontakt med honom. 

Lemmy Mauritzon, Fastighets ordförande, reagerar kraftigt på att Kleni har bett en av fackets förtroendevalda att förhandla med Region Västerbotten.

– Han har inget mandat att göra skyddsronder i Skellefteå. Det är väldigt fabricerat alltihopa, säger Lemmy Mauritzon.

Enligt Lemmy Mauritzon har företaget gjort sig skyldiga till avtalsbrott. Vad gäller den fackliga företrädaren går hans uppdrag ut i början av nästa år.

Man med glasögon och skägg bär en svart kostym och vit skjorta, står mot en enkel grå bakgrund.
Lennart Mauritzon, ordförande i fastighets.

Facket granskar inte medlemmar

Efter att vi har börjat ställa frågor har Kleni försökt anmäla två skyddsombud till facket. Dock säger lagen att skyddsombud behöver väljas av de anställda på jobbet och utses av facket. Därför har Fastighets sagt nej till Kleni.

Men varför vill ett företag ljuga om att de har flera skyddsombud? Lemmy Mauritzon tycker att svaret på frågan är självklar. 

– Det ger företaget en aura av seriositet, att de har en företagskultur med facklig aktivitet. Men i det här fallet är det falsk marknadsföring. Det är i min värld kriminellt att man utnyttjar oss på det sättet, säger han.

Hur kan ni som fackförbund hindra era förtroendevalda från att gå oseriösa arbetsgivares ärenden? 

– Det finns inte en chans att vi kan göra det. Det ligger inte i vårt uppdrag att granska våra medlemmar. Däremot om det kommer fram en sådan här sak, är det klart att vi måste agera.

Kommunal ger ett liknande svar på frågan: facket agerar om det kommer fram information om att en facklig företrädare är olämplig.

Nästa gång vi ringer till Klenis vd Stefan Köhler vill han inte prata med oss. När vi berättar om personalens vittnesmål om golvmoppar som används i flera patientrum och chefer som skräms säger han att vi hittat på uppgifterna.

”Oacceptabelt beteende”

Tre dagar senare återkommer Stefan Köhler i ett mejl. Han skriver nu att han tar uppgifterna på största allvar.

”Vi känner inte igen kritiken, men sådant beteende, om det nu har förekommit, är helt oacceptabelt, och utredning pågår internt för att undersöka uppgifterna”, skriver vd:n i mejlet. 

När det gäller Clean Quality och deras konkurs, med obetalda skatteskulder, menar Stefan Köhler att flytten till Kleni gjordes enligt gällande regler och var en lösning som gynnade alla; både upphandlande kunder och städare som kunde fortsätta jobba hos Kleni.

På ett advokatkontor i centrala Stockholm försöker två jurister och en lönegarantiexpert att reda ut konkursen för Klenis personalbolag. Signalerna går fram men ingen svarar i andra änden. Flera av personalbolagets företrädare ser ut att ha gått under jorden.

Kvar finns närmare 100 städare som inte fått ut sina löner. Mer än två miljoner kronor ska betalas ut i statlig lönegaranti – notan kommer, återigen, att landa hos skattebetalarna. Samtidigt som bolaget har drygt nio miljoner kronor i skatteskulder.

Juristerna har inlett en fördjupad granskning av Klenis personalbolag, eftersom det finns misstankar om oegentligheter.

Uppmanar till bättre koll

Städaren Fatima, som var anställd av personalbolaget i Västerbotten, har en hälsning till de som arbetar med att upphandla städning för kommuner och regioner: ha bättre koll på personalens arbetsvillkor.

– Det kan fortfarande skölja en sorg över mig för att jag blev så stampad på. Det är fel när skattepengar går till företag som behandlar sina anställda så här illa, säger hon.

Artikeln är tidigare publicerad i Kommunalarbetaren och Fastighetsfolket som tillsammans med Arbetet och fyra andra titlar ingår i LO Mediehus.

Historien om Kleni

December 2021 
Clean Quality frågar sina kunder om det går att flytta deras upphandlade kontrakt till ett annat företag: Kleni. Exempelvis Skellefteå kommun och Gävlegårdarna godkänner det. 

September 2022
Clean Quality ansöker om konkurs. Kleni köper de verktyg och fordon som finns kvar i bolaget. I styrelsen på Kleni sitter en nära släkting till ägaren av Clean Quality.  

Oktober 2022 
Region Västerbotten ifrågasätter hur Kleni utför städningen. Därför gör de flera kontroller ute på vårdcentraler.  

Februari 2023  
En förtroendevald på Fastighets utger sig felaktigt för att vara skyddsombud på Kleni. Han beskyller regionens personal för att skapa en dålig arbetsmiljö för städare. Dock har han inget med Skellefteå eller Kleni att göra i sitt fackliga uppdrag.  

September 2023 
Nu visar det sig också att städarna inte är anställda på Kleni. I själva verket är de anställda på ett personalbolag kopplat till Kleni.  

Februari 2024 
Region Västerbotten säger upp avtalet med Kleni. De lämnar in en stämningsansökan om avtalsbrott.  

April 2024 
Regionen gör en polisanmälan. Kleni anklagas för att ha förfalskat uppgifter om Klenis och personalbolagets ägande. De ska även ha ljugit om personalens städutbildning.  

Juli 2024 
Konkursen av Clean Quality avslutas utan överskott. Personalen får ut sina löner via den statliga lönegarantin.  

Oktober 2024
Klenis personalbolag tvingas i konkurs av Skatteverket. I dag har de cirka 9 miljoner kronor i obetalda skatteskulder. Samtidigt behåller Kleni städkontrakten med kommuner och regioner. 

November 2024
Konkursförvaltaren inleder en fördjupad granskning av personalbolaget då det finns misstankar om oegentligheter. Närmare 100 städare ska få drygt 2 miljoner kronor i obetalda löner genom den statliga lönegarantin.