Bake my day inifrån – råttor, snusk och omänskligt tempo
Råttor, en död fågel och musbajs bland bakformarna. Arbetspass på 16 timmar. Brandattacker som anställda fått släcka. Arbetet avslöjar villkoren på storsatsande bageriet Bake my day.
Brandlukten ligger tung över gården utanför bageriet. Det är tidig söndagsmorgon i april 2021 på ett industriområde i Huddinge söder om Stockholm.
Det tisslas och tasslas bland de anställda som samlats utanför Bake my day. ”Vad händer? Kan vi jobba snart?” Brandmännen säger att de måste vänta.
Avspärrningarna släpps framåt lunchtid. Sedan ska produktionen i gång så fort som möjligt, meddelar cheferna.
Först måste lokalen städas. Sedan startas bakugnarna igen.
Branden är ingen olycka
Branden har orsakat omfattande skador i trapphuset och på kontoret. Och det är ingen olycka, någon har tänt på. Fönstret i ytterdörren är sönderslaget. En övervakningsfilm visar hur två personer tar sig in i lokalen och häller ut vätska. Polisen kommer utreda försök till mordbrand.
Det är den första branden på Bake my day. Men inte den sista.
I de slitna tegellokalerna har företaget Alimenta bakat bröd sedan 80-talet. Men 2017 får bageriet nya ägare som året efter lanserar varumärket Bake my day.
Det är början på en framfart som delvis stöper om bagerisverige. Företaget har, helt eller delvis, köpt upp ytterligare ett tiotal bagerier främst i Mälardalen, men även i Hälsingland och Skåne.
Flera har en anrik lokal historia. Men de nya ägarna centraliserar produktionen av bröd och bakverk till industriområdet i Huddinge.
Säljs på Hemköp och Willys
Axfoodkoncernen, som äger Hemköp och Willys, är en av storkunderna. Men även det offentliga. Stockholms stad uppger att man fram till den 5 november i år har handlat för drygt nio miljoner av företaget. Största köpare är Stockholms skolor.
I slutet av 2024 är målet fortsatt expansion för Bake my day. Tegellokalen ska överges för en nybyggd fabrik i närheten av Arlanda.
Företaget lyfter gärna fram sitt engagemang i projekt mot fattigdom. Deras produktion beskrivs som hantverksmässig och på företagets sajt talas om vikten av en arbetsplats där alla känner sig inkluderade och trivs.
Men vittnesmål inifrån bageriet i Huddinge ger en helt annan bild.
Arbetet har pratat med tio personer som har arbetat eller arbetar där. Pressen att jobba extremt mycket övertid i högt tempo löper som en röd tråd genom berättelserna. De skildrar en stress så stark att den leder till utmattning och självmordstankar.
– Jag jobbade 09.00 till 23.30 i månader. Jag bara sov, duschade och åkte igen. Kollegorna skrattade åt mig och sa att de skulle köpa en säng. Jag var på gränsen och tänkte på att ta till kniven, säger en person.
Det här är Bake my day
Varumärket lanseras 2018. Ägarna köper upp bagerier och koncentrerar produktionen till Huddinge.
Omsättningen har ökat med drygt 100 miljoner kronor, från cirka 190 miljoner till drygt 291 miljoner kronor, mellan 2019 och 2023.
Största ägaren till Bake my day var förra året MI Capital 2 AB, helägt av Bake my days vd Moses Isik.
Extremt mycket övertid
Under semmel- och lussekattsäsonger dras situationen med ständig övertid till sin spets. Flera personer vittnar om att de har arbetat 16 till 18 timmar om dagen i månader i sträck med få, eller i vissa fall inga, lediga dagar. Någon har sovit kvar på en kartong i fabriken när sista bussen gått.
Trots de långa arbetspassen uppges rasterna vara korta och sällsynta. De anställda känner sig övervakade och till och med toalettbesök ifrågasätts.
De flesta vi pratar med säger att de har arbetat extratimmar utan att få fullt betalt, andra vet att det förekommer. Det kan röra sig om tusenlappar på en månad.
– Man har kanske jobbat 30 timmar övertid en månad. Får man ut hälften av dem blir man glad. Det är ett spel, som roulette, säger en person.
Ändå är det svårt att säga nej. Enligt källorna har många haft korttidskontrakt.
– Protesterar du är du körd. Har du inte råd att äta accepterar du vad som helst, sammanfattar en person.
”Måste vara något jävla skitsnack”
När Arbetet första gången når företagets vd Moses Isik är han på väg att boarda ett plan på Heathrow i London. Innan vi ens sagt vad kritiken handlar om svarar han:
– Det där måste vara något jävla skitsnack. Det måste vara något stolpskott som har hittat på nånting dumt.
Han säger att företaget har 200 anställda med en helt annan åsikt.
– De är jättenöjda och jätteglada.
Vi har hört att ni inte betalar ut rätt löner?
– Det är skitsnack. Hundra procent skitsnack.
Han nekar också till arbetspass på 16-18 timmar och att toalettbesök övervakas. I stället betonar han att bolaget har kollektivavtal. Han beskriver relationen till facket som god och säger:
– Det räcker nu. Jag ska lyfta med planet och jag tänker inte ge syre till en smutskastningsartikel som inte är baserad på verklighet.
Senare uppger Moses Isik att över 90 procent av personalen i dag är fastanställd.
Jobbat 18 timmar om dagen
Han säger att perioder av hög efterfrågan kan skapa stress och enstaka övertidstimmar. Han medger också att det under 2024 blivit ”en del fel” med löneutbetalningar på grund av personalbyten på löneavdelningen, men hävdar att de rättats till.
På bageriet finns arbetstagare från många olika länder. Bland annat Ukraina, Polen, Turkiet, Uzbekistan och Balkan.
Vissa av dem är i Sverige på arbetstillstånd.
En person berättar för Arbetet om att ha fått lämna landet efter att ha arbetat upp till arton timmar om dagen på Bake my day, mot löften om förlängt kontrakt.
– Jag jobbade jättemycket, men fick ändå inte fast anställning. De slängde mig som att jag var skräp. Och jag fick inte extra betalt för övertiden.
Död fågel i bakform
Anställda berättar om arbete i privata vinterkläder. Om hur de sökt sig mot de varma ugnarna när temperaturen krupit ner mot sju grader. Vid vissa tillfällen ska personal ha fått jobba i mörker. Enligt källor görs detta för att hålla nere kostnaderna.
Arbetsplatsen beskrivs också som smutsig och äcklig. Något som styrks av ett stort antal bilder som har tagits under olika perioder på bageriet.
På en video Arbetet tagit del av syns en död fågel i en bakform.
De senaste fotona är tagna i november i år.
(Texten fortsätter under videon)
– Vi fick börja dagen med att skrämma bort råttorna som fanns överallt i bageriet, säger en person, och berättar om rutinen att skaka metallvagnarna med bakformar för att få bort djuren.
Alla Arbetets källor bekräftar att de sett råttor inne på bageriet. Någon har trampat ihjäl dem, någon annan dödat dem med en borste. Andra beskriver hur blod från ett ihjälklämt djur dykt upp i bakmaskinen och hur en mus krupit längs armen i arbetskläderna.
En annan visar bilder med spillning från gnagare bland staplar av kartonger. I dessa ska de anställda ha uppmanats att packa bröd.
Frallor ser ut att vara ätna på
I augusti i år tar kommunen emot ett tips om råttor. I mejlet bifogas bilder på frallor som ser ut att vara ätna på. Efter att Bake my day bland annat uppgett att man har avtal med Anticimex avslutas ärendet.
Två gånger tidigare i år har kommunen också fått tips om råttor. I juni leder det till en oanmäld inspektion utan anmärkningar.
En rad tidigare kontroller har heller inte lett till anmärkningar, men oftast är de föranmälda och enligt Arbetets källor har det städats grundligt innan.
Men det har också förekommit kritik.
Efter ett tips våren 2022 hittar Huddinge kommun skadedjursspillning i samtliga personalutrymmen. Behovet av rengöring beskrivs som akut.
I april i år slår kommunen ned på bland annat smuts på rörledningar ovanför oförpackade bakelser och i degblandare.
Våren 2024 larmar en anställd Skatteverket om ”inhumana arbetsvillkor” på bageriet och vädjar om ingripanden. Migrationsverket får brev med liknande information.
Andra har vänt sig till Livs, som har kollektivavtal med företaget. Men flera är besvikna på stödet de fått.
Krav på säkrare maskiner
Johan Claesson, ombudsman på Livs i Stockholm, känner inte till att människor ska ha arbetat dubbelpass i månader i sträck. Däremot har facket framgångsrikt förhandlat om felaktiga löner.
– Men det verkar finnas fler drabbade. Tyvärr har vi inte fått in information i tillräcklig utsträckning. Skulle vi komma i kontakt med någon som berättar att de jobbat så mycket skulle vi självklart hjälpa dem att få ut rätt ersättning.
Arbetsmiljöverket har besökt företaget upprepade gånger. Tre gånger mellan 2018 och 2022 kräver de översyn av säkerheten på samtliga maskiner. Bland annat på grund av olyckor där fingrar klämts och en fingertopp skurits av.
I mars 2024 är olyckan framme igen. En anställd skadar tre fingrar i en maskin som paketerar fikabröd. Två veckor senare kritiserar Arbetsmiljöverket Bake my day för att inte ha utrett olyckan.
Under våren kräver också Arbetsmiljöverket företaget på 160 000 kronor för att de använt en obesiktigad lyftanordning på en lastbil, ett krav som nu ska prövas av domstol.
Företag som Bake my day helt eller delvis tagit över
Alimenta
Europabagaren
Bålstabagar’n
Tidermans
BriMa Bröd
Barberini
Johanssons bröd i Sala
Friends of Adam
Citybagaren
Vivels
Bellmans bageri
Mattes bröd
Bull-Olles bageri
Globflow Invest
Bageriet Sjöstrands
Sveas bageri och konditori
Anlagd brand på taket
Klockan är ett på natten den 27 april 2021 när någon tänder på för andra gången på Bake my day. En anställd på rökpaus känner en kemisk lukt, som bensin eller lacknafta.
Det har bara gått en dryg vecka sedan den första branden, i trapphuset. Nu har det börjat brinna på taket. Personen som känt lukten berättar senare för Arbetets källor om hur han och en kollega stoppat branden med en pulversläckare.
Någon har rivit upp takpapp och hällt på brännbar vätska. Dunkar ligger kvar. Polisen öppnar en andra utredning om försök till mordbrand.
Enligt personalen känns lukten av kemikalier i produktionssalen i en vecka efteråt.
Bränderna ökar stressen i en redan pressad arbetsmiljö. Och vi hör talas om anställda i en ännu mer utsatt position än de vi pratat med. Enligt källor rör det sig om papperslösa.
I början av 2024 döms en chef till dagsböter för brott mot utlänningslagen, för att en man jobbat på bageriet utan arbetstillstånd 2022. Företaget får betala nästan 100 000 kronor i böter.
”Sa åt en arbetare att gömma sig under en kartong”
Flera personer berättar också om polisrazzior där de anställda blivit ihopfösta i ett hörn av lokalen för att få sina handlingar kontrollerade. En person togs med av polisen vid en sådan kontroll i början av året.
– En chef sa åt en uzbekisk arbetare att gömma sig under en kartong medan polisen var där, säger en källa till Arbetet.
”Självklart stämmer inte detta”, uppger Moses Isik i en mejlväxling med Arbetet några dagar efter samtalet från flygplatsen.
Han skriver att boten för brott mot utlänningslagen berodde på att den anställde tidigare jobbat på ett av de företag som Bake my day tagit över. Därför missades att hans arbetstillstånd gått ut.
Moses Isik uppger att företaget nu har skärpt rutinerna.
Han hävdar att ingen jobbat i mörker och uppger att temperaturen är anpassad till mejerivaror. Men enligt Arbetets källor har det varit kallare än vad som motiveras av detta.
Vd: ”Låter förfärligt”
Moses Isik hänvisar också i flera fall till den stundande flytten. I de nya lokalerna kommer både temperaturen och skadedjursbekämpningen fungera bra.
Han förnekar att anställda uppmanats packa i kartonger som varit angripna av gnagare. ”Det låter förfärligt och det stämmer inte”, skriver han. Han uppger också att bolaget lägger minst en halv miljon kronor om året på skadedjursbekämpning.
Vidare skriver Moses Isik att kommunen gjort en oanmäld inspektion samma dag som han svarar utan att hitta skadedjur och att bageriet städas dagligen. Men i kommunens rapport sägs att det finns mindre problem med musspillning. Berörda områden ska rengöras omgående.
Två år efter branden på taket, i mars 2023, brinner det i ett fordon utanför Bake my day.
I juli samma år står fyra lastbilar i lågor.
En läsarbild i Aftonbladet visar hur en kolsvart rökpelare döljer den gråblå himlen ovanför bageriet. I räddningstjänstens rapport beskrivs hur deras arbete anpassas efter ”den tidigare hotbilden mot objektet”. Brandmännen jobbar på avstånd.
Lastbilen har självantänt efter en explosion som inträffade i den tidigare samma dygn.
Detonationen utreds sedan av polisen som allmänfarlig ödeläggelse, branden från mars som skadegörelse.
Nya i livsmedelsbranschen
När Bake my days ägare tar över bageriet i Huddinge är de helt nya i livsmedelsbranschen. De har tidigare varit verksamma i industrin och ägde till 2023 det uppländska stålföretaget Söderfors Steel.
Båda bolagen har drivits med investmentbolaget Applied value group i ryggen. Det startades av svenskamerikanen Bruce Grant i samarbete med den svenska superentreprenören Jan Stenbeck på 90-talet.
Den Södertäljebördige 41-åringen Moses Isik har varit verksam inom Applied value group i runt femton år, bland annat som vd och delägare till Söderfors steel.
Företaget köptes för 30 miljoner 2015 och såldes åtta år senare för 145 miljoner, enligt Bruce Grant.
– Man får ju ge dem att de kunde effektivisera. Men till vilket pris? suckar Tore Almgren, tidigare fackklubbsordförande på Söderfors steel.
Historierna därifrån känns igen från bageriverksamheten; det hårda tempot, den låga inomhustemperaturen och pressen på medarbetarna.
”Ren och skär pennalism”
Tore Almgren säger att de anställda till en början var försiktigt positiva till ägarbytet. Men att deras välmående gick helt förlorat i effektiviseringsivern. Anställda fick börja operera flera maskiner samtidigt. Och personer som sade ifrån hamnade i en ”resursgrupp” som fick städa toaletter och omklädningsrum.
Det var ren och skär pennalism, anser Jocke Ekvall, som jobbade på stålföretaget i Söderfors i 33 år.
– Det var psykisk terror. Det här var folk som var duktiga på sitt arbete och som hade jobbat i över 30 år. De blev så illa mobbade att de gav upp och slutade.
Även Arbetsmiljöverket slog ner på den psykosociala arbetsmiljön. Ett vite på 60 000 kronor hotade 2019 om förbättringar uteblev.
– Jag har aldrig varit med om en arbetsgivare som på ett så medvetet och systematiskt sätt har arbetat för att bryta ner människor. De har inte ens skämts för det, säger Elias Almén, ombudsman på IF Metall i Uppland.
”Utsattes för svartmålning”
Moses Isiks åsikt är att Söderfors steel utsattes för svartmålning. Han lyfter fram att Arbetsmiljöverket aldrig dömde ut något vite.
Han betonar även att han endast var vd för företaget en kort tid och säger att det var innan händelserna som Arbetet tar upp.
Men han var styrelseordförande efter vd-tiden. Och trots att Moses Isik och Bruce Grant sålde företaget 2023 avslutas deras historia med personalen först hösten 2024. Vid försäljningen upptäcktes att runt fem miljoner i tjänstepensionsinbetalningar saknades. De har nyligen drivits in av IF Metall.
Utredningarna om de fyra bränderna vid Bake my day är nu nedlagda på grund av bevissvårigheter. Handlingar som Arbetet tagit del av visar att personer med anknytning till ett annat bageriföretag varit misstänkta för inblandning.
Moses Isik säger att det aldrig har funnits någon hotbild mot bageriet, men att man gjort stora investeringar för att höja säkerheten.
”Vår misstanke är att det är ett gäng ungdomar som busat och att det är en del av den brottsvåg som tyvärr landet härdar sig igenom”, skriver han.
Ny brand under hösten
Ändå fortsätter det att brinna på företag med koppling till Bake my day.
En tidig oktobermorgon 2024 i ett industriområde i Södertälje fångas två svartklädda, maskerade personer på en övervakningskamera. De har precis forcerat porten in i ett bageri med hjälp av en stulen bil. Nu häller de ut brännbar vätska och tänder på.
Den veckade plåten på fasaden bränns svart och taket rasar samman. Efteråt ligger rester av huset i högar på marken.
Enligt polisen pågick bageriverksamhet på adressen fram till branden. Fram till i somras var Moses Isik delägare via Bake my day.
Men Moses Isik säger nu att man inte har något med bolaget att göra, att man endast inledningsvis fungerat som en mindre finansiär.
Vapenhot i bageriets butik
Måndagen den 18 november dyker Bake my days tegelfasad i Huddinge upp i kvällspressen. I förgrunden syns en polisbil.
Tidigare under dagen har en man skjutits inne på en restaurang i ett köpcenter en halvmil därifrån.
En dryg timme senare utbryter panik på Bake my day. En person ska ha gått in i bageriets butik och hotat någon med pistol.
En misstänkt gärningsman, under femton år, grips senare i närheten. Utredningen gäller skjutningen i köpcentret, men även grovt vapenbrott och grovt olaga hot vid bageriet.
När Arbetet frågar Moses Isik om det inträffade och om det förändrar hans uppfattning om hotbilden svarar han:
”Som du vet pågår en utredning. På grund av detta hänvisar jag dina frågor till polisen.”
Inför flytten till Arlanda skruvas nu maskinerna loss från det slitna golvet på bageriet i Huddinge. Många anställda följer med till den nya adressen. Andra säger upp sig och lämnar.
Personer som redan slutat beskriver på olika sätt hur de är märkta av tiden på Bake my day. Någon vittnar om brännmärken, om värk i rygg, knän och handleder. Andra om en stress som aldrig släpper.
– Jag kan inte stå still. Det är som att jag jobbar för tio personer. Mina nya kollegor skrattar åt mig.
Granskningen är en sampublicering mellan Arbetet och Mål och Medel.
Vet du mer? Tipsa oss!
Vet du något mer och vill du tipsa oss? Hör av dig här!