På TV-bilderna från Riksdagen ser det ut som näringsministern råkar ut för ett bakhåll. Men frågan är om inte Ebba Busch i efterhand borde känna lite tacksamhet mot socialdemokraten Lars Isaksson från Avesta.

Det var i april förra året som Isaksson smög in en kunskapsfråga i en interpellationsdebatt om nyindustrialiseringen av Sverige. Kunde ministern svara på vilken som var den största order en svensk industri tagit hem?

Det kunde Ebba Busch förstås inte och under sina försök att googla fram svaret i talarstolen blev det till och med lite tokigt. Isaksson berättade att Hitachi Energy just hade tecknat ett kontrakt värt 147 miljarder kronor. Företaget ska leverera utrustning för att ansluta tyska och nederländska vindkraftsparker till havs.

Det mesta ska tillverkas i Ludvika.

– Grattis Smedjebacken, sa Ebba Busch. 

Har inspekterat Hitachi

Antagligen hade hon hittat en artikel om att Hitachi Energy också öppnat en mindre fabrik i grannkommunen.

Historien om industriutbyggnaden stannar inte vid jätteorden från Tyskland. Världen står i kö för att bygga ut elnät, och längst är kön utanför Hitachi i Ludvika. Just nu anställer företaget i genomsnitt tre personer om dagen. I somras räknade man med att behöva 2 000 nya medarbetare de kommande åren. 

Investeringsbeslutet om att bygga en helt ny produktionslinje i Ludvika är redan fattat och i Smedjebacken öppnades en ny fabrik i förra veckan.

Nu har både Ebba Busch och hennes kollegor i regeringen upptäckt vad som händer, kanske med lite hjälp av Lars Isaksson. Näringsministern själv har varit i Ludvika och inspekterat företaget. Det fick henne att börja prata om att låna till investeringar i infrastruktur och samhällsbygge. 

Nyligen visades en uppsluppen statsminister runt på fabriken i Ludvika. Ulf Kristersson brukar ju säga att det är ”jävligt läckert” med gröna industrier. Och i förra veckan fick Ebba Busch klippa bandet på Hitachi Energys nyaste fabrik. Den ligger faktiskt i Smedjebacken. Hon pratade om realistisk framtidstro.

Räcker inte med framtidstro

– Det är den här typen av initiativ som gör att man kan känna den framtidstron, sa ministern till Nya Ludvika Tidning.

Bergslagen står alltså på listan över ministrarnas resmål. Men återspeglar det sig i politiken?

Ser vi den satsning på infrastruktur och samhällsbygge som Ebba Busch talade om under sitt besök på Hitachi? Ser vi en konsekvent politik för att uppnå de miljömål som fortfarande gäller?

Och får de kommuner som står inför utmaningen att växa med industrin det stöd de behöver?

Vad händer efter festen?

I våras lämnade regeringens samordnare för den industriella tillväxten i norra Sverige tre förslag för att öka bostadsbyggandet i den sortens kommuner. Har något av dem blivit verklighet?

Dessutom har vi frågan om kompetens.

Till Bergslagen kommer nu människor från hela världen för att arbeta. För ett drygt år sedan räknade företagsledningen på Hitachi Energy med att det arbetade människor från 65 länder på fabriken. Välkomnar den svenska regeringen dessa människor?

Ebba Busch och Ulf Kristersson är förstås alltid välkomna till det producerande Sverige. Det är läckert att se hur företag i vårt land bidrar till utvecklingen i hela världen.

Men festligheterna, de första spadtagen och klippandet av band skulle göra större intryck om de förenades med en politik för att stötta den gröna omställningen av industrin.