Drogtester är på tapeten. 

I veckan meddelade SKR och Arbetsgivarverket att de vill se möjligheter att drogtesta offentligt anställda. I torsdags rapporterade Arbetet om att flera Tidöpartier vill se över reglerna. Offentligt anställda skyddas i grundlagen mot påtvingade kroppsliga ingrepp och dit räknas drogtester.

Däremot har möjligheten att drogtesta personal funnits länge inom privat sektor, och det blir allt vanligare. Karolinska universitetslaboratoriet, som analyserar en stor del av drogtesterna, uppger att deras drogtester från arbetslivet mångdubblats under 2000-talet. 

Nyligen rapporterade Hotellrevyn om att Scandic vill göra slumpmässiga drogtester på all restaurang- och receptionspersonal på sex hotell i Stockholm. Men facket har i lokala förhandlingar sagt nej.

– Ska arbetsgivare alltid ha rätt till de anställdas kroppsvätskor? Ska en anställd i princip tvingas bli topsad när som helst, hur som helst? Det tycker inte vi, säger Mathias Westbrand Emilsson, ombudsman på HRF. 

Problem bland gäster

Scandic har i förhandlingarna påtalat att det finns problem med droganvändning bland gäster och i områdena runt omkring hotellen, uppger Mathias Westbrand Emilsson. 

– Trots att de själva säger att det inte finns någon utbredd problematik med droganvändning på arbetsplatserna vill man drogtesta personalen. Det är inte bara väldigt ologiskt, det är dumt också. 

Mathias Westbrand Emilsson menar att det måste finnas väldigt starka skäl till att drogtesta personal. I HRF:s och Visitas avtal regleras hur alkohol- och drogtester får användas. Bland annat kan liftskötare och dörrvakter under vissa omständigheter testas. Facket menar alltså att Scandic frångår avtalet då de vill testa all personal.  

Slutat i oenighet

I och med att de lokala förhandlingarna har slutat i oenighet kommer det ske centrala förhandlingar i stället. 

Vad kommer vara viktigt för er i förhandlingarna? 

– Att se till att Scandic av godtyckliga skäl inte ska tvinga sin personal att behöva underkasta sig slumpmässiga drogtester. Skälen de uppgett är orimliga. Det är helt ologiskt att begära kroppsvätskor av de anställda för att det finns problem bland gäster och i områdena runt omkring. Det kan i förlängningen få arbetsrättsliga konsekvenser för de som inte underkastar sig testning, säger Mathias Westbrand Emilsson.