Byggnads stämmer företag på Slussenbygget: ”För jävligt att man tar in ett lönedumpande företag”
Byggnads stämmer det irländska bolaget ICDS på fyra miljoner för brott mot övertidsregler och att inte ha betalt övertidsersättning. Bolaget har arbetat som underentreprenör vid bygget av nya Slussen i Stockholm.
Enligt Byggnads har bolaget tjänat närmare fyra miljoner kronor genom att inte betala ut övertidsersättning trots att de borde.
De pengarna kräver nu förbundet i skadestånd för kollektivavtalsbrott.
– Det måste givetvis bli ordning och reda på alla byggarbetsplatser. Men när det är offentliga medel är det för jävligt att man tar in ett lönedumpande företag, säger Emil Persson, Byggnads avtalssekreterare.
Har jobbat över 50 timmar i veckan
Enligt Byggnads har de anställda jobbat över 50 timmar i veckan i sex veckor och sedan varit lediga i två veckor. Snittet för en åttaveckorsperiod har då blivit 40 timmar i veckan. Men så får man inte räkna, anser Byggnads med hänvisning till kollektivavtalet.
Enligt förbundet skulle företaget ha betalt övertid för alla timmar över 40 per vecka.
Företaget har varit underentreprenör till Skanska och haft ett 50-tal anställda på bygget av nya Slussen, de flesta från Rumänien.
Tror du inte att de uppskattat att vara lediga två veckor i sträck, så de kunnat åka hem en längre period?
– Jag har svårt att tro att någon tycker att det är bra att jobba så många timmar sex veckor i sträck. Hur bra arbetsmiljö har man om man jobbar sådana pass, frågar sig Emil Persson.
Lönedumpning
Han framhåller att det också är viktigt att värna kollektivavtalet.
– Man slår undan seriösa företag när man använder sig av den här typen av lönedumpande företag.
Det är inte första gången som Byggnads gått i klinch med ICDS. Redan för tio år sedan tog förbundet företaget till Arbetsdomstolen, men förlorade.
Tidigare i år fick anställda som arbetade vid Nya sjukhuset i Malmö en sammanlagd ersättning på 1,3 miljoner kronor efter en förlikning. Detta efter att det även där framkommit att företaget inte följt kollektivavtalet.
– Vi har ju haft konflikter om lön med ICDS under väldigt många år och vi kan inte ha lönedumpande bolag i våra offentliga projekt. Det är ett stort problem för de trycker undan de seriösa företagen, säger Emil Persson.
Skanska: ”Det är en tolkningsfråga”
Skanska, som alltså anlitat ICDS, ser det som en tolkningsfråga där parterna tyder byggavtalet på olika sätt. Därför välkomnar man Byggnads stämningsansökan.
– Det jag kan säga från vår sida är att vi välkomnar att det blir förtydligande i den frågan eftersom avtalsparterna bevisligen har olika tolkningar av hur kollektivavtalet ska tolkas, säger Skanskas presschef Olof Rundgren.
Enligt honom har Skanska gjort löpande revideringar av ICDS som jobbat åt Skanska sedan 2017 på Slussenbygget. Några småsaker har upptäckts som har rättats till, men inget allvarligare, säger Olof Rundgren.
– Sedan ska man ha klart för sig att när det kommer in företag från andra länder tar det ju en tid innan man förstår alla regler som gäller på vår marknad.
Har inte ni som anlitar dem ett ansvar för att upplysa dem om det?
– Jo, det är superviktigt. Vi har förkvalificeringar av dem vi använder och då måste de ha kollektivavtal och följa alla regler som gäller på svensk arbetsmarknad. Men det är en stor skillnad på om man medvetet för fel eller om man missar någon liten detalj, säger Olof Rundgren.
Stockholms stad: ”Vi följer processen”
Slussenprojektets kommunikationschef, Eva Rosman, säger till Arbetet att man gör löpande kontroller av entreprenörerna för att se till att de följer lagar och avtal.
– Och vi har inte haft anledning att tro att de inte gör det. Men när det här nu dyker upp så kommer vi hålla ett öga på det. Vi är också intresserade av att de företag som arbetar för oss följer lagregler och ingångna avtal.
Kommer ni vidta några omedelbara åtgärder med anledning av stämningen?
– Vi kommer naturligtvis att prata med Skanska för att höra om de har upptäckt någonting. Men vi kommer inte göra någonting nu. Som sagt, det är en stämning och ingen dom. Vi följer processen och ser vad som kommer fram, säger Eva Rosman.
Arbetet söker ICDS och Skanska för kommentarer.