”Löneökningar måste ta hänsyn till verkligheten”
En dubbelhöjning i avtalsrörelsen 2025 skulle vara skadlig, skriver vd Grafiska Företagen och Gröna arbetsgivare
I tider av ekonomisk osäkerhet är det viktigare än någonsin att vi närmar oss frågor om löneökningar och arbetstider med försiktighet och ansvar.
Vi ser tecken på att en skör återhämtning påbörjats, samtidigt som Medlingsinstitutets senaste statistik visar att de avtalade lönekostnaderna ökar med den högsta takten sedan Industriavtalets tillkomst, och det senaste ett och halvt året klart snabbare än priserna.
Förnuft och långsiktighet
Nu går vi in i en ny avtalsrörelse som måste präglas av förnuft och långsiktighet för att säkra vår framtida välfärd och stabilitet. Trots detta talar flera fackförbund om krav på höga löneökningar och förkortad arbetstid.
I det rådande ekonomiska klimatet skulle en sådan dubbelhöjning av kostnaderna få långtgående negativa konsekvenser för både företag och anställda.
Sverige befinner sig i en lågkonjunktur med hög arbetslöshet och en orolig omvärld. Företagen kämpar för att hålla sig flytande i en tid då efterfrågan sviktar och kostnaderna fortfarande är höga. Detta skapar en miljö där arbetsgivare måste prioritera effektivitet och kostnadsbesparingar för att överleva.
Inom den grafiska industrin och de gröna näringarna är dessa utmaningar särskilt påtagliga eftersom branscherna till största del består av mindre företag med små marginaler, dessutom beroende av internationell konkurrens och råvarupriser.
Konkurrenskraft för att växa och anställa
Företagens konkurrenskraft är grunden för att skapa och behålla arbetstillfällen. En stark konkurrenskraft innebär att företag kan växa, investera och anställa fler medarbetare.
Inom den grafiska industrin, som redan genomgått enorma omställningar på grund av digitalisering och global konkurrens, är det avgörande att inte företagens utgifter ökar ännu mer.
Samma sak gäller för de gröna näringarna som står inför stora utmaningar i att investera i ny teknik och nya metoder för att klara av den gröna omställningen samtidigt som produktionen av livsmedel och bioråvara måste öka.
Reallöneökningar på sikt
Istället för att fokusera på kortsiktiga krav på höga löneökningar, bör målet vara att skapa förutsättningar för reallöneökningar på sikt. Reallöneökningar innebär att lönerna ökar mer än inflationen, vilket ger ökad köpkraft för de anställda.
För att detta ska bli möjligt måste företagen ges förutsättningar att stärka sin konkurrenskraft och öka sin produktivitet. Redan idag har svenskarna en av de lägsta faktiska årsarbetstiderna i OECD. Att minska den ytterligare skulle öka företagens kostnader och påverka produktivitetsutvecklingen negativt.
Det måste finnas utrymme för investeringar i ny teknologi, kompetens och innovation för att företagen, inte minst de många mindre företag som finns i våra branscher, ska kunna gå stärkta in i framtiden, till nytta för både anställda och företag.
Bra för både anställda och företag
Avtalsrörelsen 2025 måste präglas av ansvarstagande och långsiktigt tänkande. Fackföreningar och arbetsgivare måste arbeta tillsammans för att hitta lösningar som gynnar alla parter långsiktigt.
I stället för att satsa på höga löneökningar för stunden bör parterna titta på vad som långsiktigt stärker både företag och anställda.
Genom att stärka företagens förmåga att konkurrera på en global marknad tryggar vi vår egen arbetsmarknad och skapar en hållbar ekonomisk utveckling. Fackförbunden har en viktig roll i att företräda de anställdas intressen, men detta måste ske med hänsyn till den ekonomiska verkligheten.
Konstruktiva förhandlingar
Vi är övertygade om att vi genom konstruktiva förhandlingar kan hitta lösningar som både tillgodoser de anställdas behov och ger företagen möjlighet att växa och skapa nya arbetstillfällen. Detta är särskilt viktigt för sektorer som den grafiska industrin och de gröna näringarna, där långsiktiga investeringar är kritiska för företagens överlevnad och tillväxt.
Det är bekymmersamt att LO-samordningen nu flaggat för höga löneökningar, samtidigt läggs frågan om arbetstidsförkortning som en utredning som ska vara klar den 15 maj efter att märket är satt. När det lönenormerande märket är satt ska nämligen alla kostnader vara inräknade, även för villkorsändringar om till exempel arbetstid.
Det skulle vara en farlig väg om LO kommer med krav på att förhandla arbetstidsförkortning efter att avtal är slutna. Det skulle kunna innebära en dubbelhöjning som försvagar företagens konkurrenskraft och ökar arbetslösheten.
En ansvarsfull avtalsrörelse 2025 måste fokusera på att stärka konkurrenskraften, skapa förutsättningar för fortsatta reallöneökningar och säkerställa en stabil och hållbar ekonomisk utveckling.