Dyrt och ineffektivt – eller i alla fall inte effektivare. Så kan man sammanfatta resultatet av den forskningsrapport som jämfört privata arbetsförmedlare med Arbetsförmedlingen.

– Det är förvånande att resultatet inte är bättre när det är så stora kostnadsskillnader, säger Johan Vikström, som är en av rapportförfattarna på IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.

Något som däremot inte förvånar honom är att det inte var någon skillnad mellan privata och offentliga utförare. Det har framkommit i tidigare forskning, både i Sverige och i andra länder, enligt Johan Vikström.

Det är tjänsten rusta och matcha som har studerats, en tjänst som främst utförs av privata företag.

70 procent dyrare

För dem med störst behov av hjälp var kostnaden 70 procent högre än för dem som bara fick hjälp av Arbetsförmedlingen. Ändå var inte resultatet bättre.

Men det var också betydligt dyrare när det gäller arbetslösa med mindre behov, då var de privata alternativen närmare 50 procent dyrare. Inte heller för den gruppen märktes någon skillnad mot dem som bara var inskrivna på Arbetsförmedlingen.

Måste till förändringar

Slutsatsen, enligt Johan Vikström, är att det måste till förändringar i systemet. Även om han framhåller att det är upp till politikerna att bestämma vilka.

– Men det är inte sannolikt att de önskvärda förändringarna är att de fristående leverantörerna försvinner helt och hållet.

Rapporten visar också att det spelar en liten roll hur ersättningarna betalas till de privata arbetsförmedlarna.

Betalningen är uppdelad i två delar, en för att ha en arbetssökande inskriven och en för resultatet, alltså om någon fått ett jobb eller börjat plugga.

Forskarna har kommit fram till att det är något bättre med en hög resultatersättning än en hög fast ersättning under tiden den arbetslösa är inskriven.

Ändrade förutsättningar – men inte tillräckligt

Det har skett vissa förändringar i tjänsten Rusta och matcha på senare tid, bland annat när det handlar om ersättningsmodellen och kraven på företagen.

– Men det är inte sannolikt att de förändringarna blir tillräckligt stora för att det ska bli en mycket bättre tjänst, säger Johan Vikström på IFAU.

Det var i januariavtalet, uppgörelsen mellan S, MP, C och L vid regeringsbildningen efter valet 2018, som det slogs fast att Arbetsförmedlingen skulle reformeras i grunden.

Det innebar att det mesta av arbetet med de arbetslösa skulle skötas av privata företag. Som ett led i det infördes tjänsten rusta och matcha, där privata arbetsförmedlare skulle hjälpa arbetslösa att få jobb.

Arbetsmarknadsministern: ”Övertro på privatiseringen”

Trots att Liberalerna alltså var en del av överenskommelsen är arbetsmarknadsminister Mats Persson (L) i dag kritisk.

– IFAUS:s rapport om Rusta och matcha visar ett försök till arbetsmarknadsinsats som både varit dyrt och ineffektivt. Resultatet bekräftar att det funnits en övertro på privatiseringen. För oss är det viktiga att personer kommer i arbete, inte vem som gör det möjligt, skriver han i ett sms till Arbetet.

Regeringen har vidtagit vissa åtgärder i frågan, enligt Mats Persson.

– I budgeten har regeringen skruvat ner volymerna i de privata matchningstjänsterna. Vi har också omfördelat medel från privata aktörer till Arbetsförmedlingen för att möjliggöra ett stärkt stöd till de som står särskilt långt från arbetsmarknaden.

I studien har IFAU jämfört hur det gått för arbetslösa som fått hjälp av privata arbetsförmedlare med dem som inte fått det. En slumpvis utvald grupp arbetslösa har lottats till rusta och matcha och en jämförelsegrupp har bara fått stöd från Arbetsförmedlingen.