Söndagens partiledardebatt kommer kanske inte gå till historieböckerna, men det finns en del saker att tala om under några timmar i dag.

Jimmie Åkessons trassliga försvar för sitt umgänge med gängmän till exempel.

Eller Jimmie Åkessons påstående att antisemitism överhuvudtaget inte finns inom SD.

Högerns dominant

Redan innan debatten hade börjat deklarerade Jimmie Åkesson att han inte ville vara där.

Ulf Kristersson såg sömnig ut i ett hörn och gick på ren MUF-rutin när han fick berätta varför skattesänkningar är kanon och vänsterpartister är onda.

Olyckan Johan Pehrson var förstås entusiastisk men han var det på samma sätt som en nyvaken golden retriever som får syn på en fjäril är det.

Mest intressant var kanske ändå KD-ledaren Ebba Busch. I exakt varenda debattblock var hon högerns dominant. Kriminalitet? Kärnkraft? Krig? Ebba tog det.

I en särskilt minnesvärd sekvens var vice statsminister Busch dessutom tvungen att upplysa Kristersson – förvisso en känd latmask – om vad regeringen egentligen har för politik.

Och sedan avrundade hon alltihop med att bjuda in Magdalena Andersson till blocköverskridande samtal om energipolitiken. Vad Ulf Kristersson – som är besatt av att ha konflikt med S i frågan – tycker om saken är tydligen ointressant.

Inte bara islamofobi

“Det är klart, det är precis vad jag gjorde”, sa Busch när programledaren Camilla Kvartoft frågade statsministern om det verkligen var regeringens inbjudan.

Söndagskvällen säger en hel del om vem som är motorn i den hackiga Tidömaskinen i dag.

Så konstigt är det egentligen inte. Är det någon som verkligen tror på högerprojektet som intagit Regeringskansliet, så är det Busch. Hon var den som först gjorde kalkylen att om högern ska styra så måste SD in i stugvärmen.

Hon är den enda som försökt göra Tidösamarbetet till något mer än en nödtvungen maktkonstruktion. I hennes hjärna handlar det om ”värderingar”, ”kultur” och ”värdegrund” också.

Dessutom har hon skisserat på ett framtida projekt för högern som inte bara är invandringsstopp, islamofobi och kärnkraft. Nämligen att bygga järnvägar, bostäder och vägar.

Dags att befordra Busch

Vad tycker de övriga intressenterna?

Statsministern är en ovilligt reformerad öppna gränserna-liberal som mest verkar vilja bo i Sagerska och åka regeringsflygplan. Liberalernas ledare jagar glatt fjärilar. Jimmie Åkesson vill bara vila sig i form tills SD – ödesbundet! – får 51 procent i ett riksdagsval.

Sammantaget är det svårt att landa i någon annan slutsats än att Ebba Busch borde befordras. Låt vice statsministern ta över som statsminister. Visst, hennes parti har bara 19 riksdagsmandat och enligt de senaste opinionsmätningarna skulle KD inte ens klara spärren.

Men nog hade det piggat upp att ha en statsminister som vill något större än att mingla.

Om vi nu ska ha en Tidöregering i två år till, så är det lika bra att Ebba Busch leder den.