Det var i maj som Fastighetsfolket kunde avslöja att hundratals anställda som råkat ut för olyckor på statliga Samhall aldrig fått sina fall anmälda till Försäkringskassan

Under de senaste åtta åren handlar det om 820 arbetsolyckor med sjukfrånvaro som aldrig anmälts.

Detta trots att alla arbetsgivare i Sverige enligt lag är skyldiga att anmäla arbetsolyckor som deras anställda råkar ut för till Försäkringskassan. 

Hundratals kan ha missat ersättning

Enligt Styrmir Olafsson, enhetschef för Försäkringsrätt på LO-TCO Rättsskydd, är det allvarligt. Om anmälan kommer in flera år efter att olyckan skett finns en risk att den som skadat sig blir utan ersättning.

– För att exempelvis få livränta från Försäkringskassan så krävs att en läkare bedömt att du har nedsatt arbetsförmåga minst ett år framåt i tiden. Och en sådan bedömning kan inte göras i efterhand. Om Samhall inte anmält arbetsolyckorna finns det en klar risk att anställda missat ersättning för sin arbetsskada, sa han till Fastighetsfolket i maj. 

Anmält 1 500 olyckor i efterhand

Det går bara att få ersättning från Försäkringskassan sex år tillbaka i tiden från ansökningsdagen.

Efter Fastighetsfolkets granskning har Samhall nu anmält in alla arbetsolyckor som företaget missat att anmäla till Försäkringskassan de senaste sex åren.

Samhall har anmält alla arbetsolyckor som företaget inte rapporterat eller där det finns en osäkerhet om de är inrapporterade, uppger Sabina Rasiwala, HR- och kommunikationsdirektör på Samhall. 

– Vi har anmält totalt 1 500 arbetsolyckor med sjukfrånvaro i efterhand. Vissa kan redan ha varit anmälda, men att de inte markerats som anmälda i vårt interna system, säger Sabina Rasiwala. 

Det är Samhalls chefer med personalansvar som ansvarar för att rapportera in arbetsolyckor till Försäkringskassan, något som alltså inte skett i hundratals fall.

Samhall: ”Det är en prioriterad fråga”

Sabina Rasiwala säger nu att Samhall undersöker möjligheterna att byta till ett nytt IT-system för att se till att alla arbetsolyckor som registreras hos Samhall också rapporteras in till Försäkringskassan. 

– Vi undersöker möjligheterna till ett IT-system som är lättare att använda. Det är en omfattande process att byta system i ett så stort företag som Samhall, säger Sabina Rasiwala. 

Har ni på något sätt informerat de medarbetare som inte fått sina arbetsolyckor anmälda förrän nu? 

– Ja, alla medarbetare som varit berörda ska ha fått information av sin närmsta chef. 

Chefer ska utbildas

Kan du garantera att Samhall från och med nu kommer att rapportera in alla arbetsolyckor som sker till Försäkringskassan? 

– Jag kan garantera att vi kommer att göra det mycket enklare för våra chefer att rapportera in arbetsolyckorna och att göra rätt. Förutom att vi undersöker möjligheterna till nytt IT-system kommer vi redan nu genomföra en utbildningsinsats för att cheferna ska kunna efterleva våra rutiner.  

I efterhand, hur ser du på att Samhall missat att anmäla hundratals arbetsolyckor? 

– Jag ser det som att det här är viktigt för oss att förstå och komma till rätta med. Vi har agerat kraftfullt på kort tid, det säger en del om att vi tycker att det här är en prioriterad fråga, säger Sabina Rasiwala.  

Artikeln är tidigare publicerad i Fastighetsfolket som tillsammans med Arbetet och fem andra titlar ingår i LO Mediehus.