En svetsningsolycka låg bakom dödsfallet på Forsmarks kärnkraftverk den 20 september, när en man i 25-årsåldern avled, skriver Sekotidningen.

Polisen har inlett en förundersökning om arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.

– Vi är i inledningsskedet och vidtar utredningsåtgärder, säger åklagare Gunnar Jonasson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Har ni en klar bild av vad som har hänt?

– Det börjar klarna för varje timme som går.

Medvetslös inuti ventil

Olyckan skedde under underhållsarbete i reaktorn Forsmark 3.

I en olycksanmälan till Arbetsmiljöverket beskriver Vattenfall att den avlidna mannen skulle svetsa fast ventilen på ett rör.

Vid något skede ska han ha fört in huvudet i ventilen och blivit medvetslös.

En kollega försöker dra upp honom ur ventilen, men lyckas först efter att ha fått hjälp av två kollegor. Därefter påbörjas hjärt- och lungräddning innan ambulanshelikopter anländer.

Mannen avlider senare på sjukhus.

Anställd av Vattefall

Enligt Johanna Blavier, presschef på Forsmarks kärnkraftverk, hjälper Vattenfall Polisen och Arbetsmiljöverket i deras utredningar av dödsolyckan.

– Just nu låter vi de aktörer som utreder händelsen få jobba ostört, säger hon.

Hon bekräftar att mannen var anställd av Vattenfall.

– Men det spelar absolut ingen roll vem han var anställd av, det är lika ledsamt oavsett, säger Johanna Blavier.

Dödsolyckor på kärnkraftverk

  • 20 september 2024, Forsmarks kärnkraftverk
    En man i 25-årsåldern omkom i samband med svetsning, vid underhållsarbete av reaktorn Forsmark 3. Polisen utreder händelsen som arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.
  • 11 juli 2023, Ringhals kärnkraftverk
    En man i 35-årsåldern dog i en klämolycka i en verkstadsbyggnad tillhörande Ringhals kärnkraftverk. Mannen arbetade för en underentreprenör. Polisen upprättade en anmälan om arbetsmiljöbrott, men lade sedan ner förundersökningen efter att ha konstaterat att inget brott hade begåtts.
  • 14 mars 2009, Oskarshamns kärnkraftverk
    En 61-årig man omkom vid underhållsarbete av reaktorn O3 en tidig söndagsmorgon. Mannen träffades av ett domkraftsliknande verktyg, som lossnade och slungades med stor kraft mot 61-åringens bröst. Mannen arbetade för ett inhyrt företag, Alstom.
  • 25 maj 1999, Oskarshamns kärnkraftverk
    En inhyrd specialist omkom efter att ha kommit i kontakt med strömförande delar i en generatorbrytare. Olyckan inträffade i samband med den årliga översynen av reaktorn O2, som var avställd vid tillfället. Två chefer som hade arbetsledaransvar dömdes senare i tingsrätten för vållande till annans död.

    Källor: TT, KollegaSVTSR

Artikeln är tidigare publicerad i Sekotidningen som tillsammans med Arbetet och fem andra titlar ingår i LO Mediehus.