Northvolt är i kris och måste få in nya pengar för att överleva. Företaget har under 2024 försökt få in 15 miljarder kronor från gamla och nya investerare men inte lyckats.

Diskussioner pågår med företagets ägare och långivare, men av de ägare som alls uttalar sig är de flesta tveksamma till att riskera ytterligare pengar.

Bland de ägare som spänt följer utvecklingen i Northvolt finns flera svenska pensionsförvaltare.

5,8 miljarder

Störst är AP-fonderna, som förvaltar pengar i det allmänna pensionssystemet. De har investerat 5,8 miljarder i aktier och konvertibler i Northvolt, enligt Jenny Askfelt Ruud, chef för Alternativa investeringar vid fjärde AP-fonden.

AMF, som ägs av LO och Svenskt Näringsliv och förvaltar privatanställda arbetares tjänstepensioner, har köpt Northvolt-aktier för omkring 1,9 miljarder kronor.

Även Folksamgruppen, där Folksam och KPA ingår, har investerat i Northvolt  i omgångar, senast 850 miljoner sommaren 2022. KPA förvaltar tjänstepensioner för kommunalt anställda.

”Viktig och stor investering”

Hur skulle då pensionerna påverkas om Northvolt går i konkurs?

– Våra sparares pensioner beror på hur hela vår portfölj utvecklas. Totalt förvaltar AMF cirka 620 miljarder kronor, så enskilda innehav har ofta begränsad påverkan. Det gäller även i det här fallet, även om Northvolt är en viktig och stor investering, svarar Johan Holmer, pressansvarig vid AMF.

Northvolt-aktier står för ungefär 0,3 procent av det kapital som AMF förvaltar. Northvolts andel av AP-fondernas kapital är ungefär lika stor (noga räknat 0,29 procent). Folksamgruppen uppger i mejl till Arbetet att Northvolt står för ”under 0,5 procent av totalportföljens marknadsvärde”, utan att precisera närmare.

Även om Northvolt-aktierna skulle bli helt värdelösa är det alltså ingen större fara för vare sig LO-medlemmarnas eller svenska folkets pensioner.

En jämförelse med pensionsbolaget Alecta ger perspektiv. Alecta, som har hand om de privatanställda tjänstemännens tjänstepension, förlorade nästan 20 miljarder kronor på aktier i tre amerikanska banker 2023. Det motsvarade närmare 2 procent av Alectas kapital.

Spararnas pensioner påverkades ändå mycket litet, eftersom avkastningen på andra värdepapper vägde upp förlusten.

”Ska ta risker”

De som förvaltar svåra pensionspengar ska ta risker, säger Mikael Nyman, en av Sveriges främsta pensionsexperter.

– Tar man inte risker blir avkastningen dålig. Gör man bara trygga placeringar kommer de inte att växa mer än ekonomin i samhället i stort.

Det är för tidigt att säga hur mycket Northvolts ägare riskerar att förlora. Men Northvolt har en hel del tillgångar som knappast blir helt värdelösa, resonerar Mikael Nyman.

– Jag ser det som mycket osannolikt att någon av de svenska pensionsförvaltarna skulle behöva sänka garanterade pensioner på grund av det som händer i Northvolt.

Fotnot 1

Alecta, som förvaltar tjänstepensioner åt privatanställda tjänstemän, har inte investerat i Northvolt. Det har inte heller Kåpan, som har hand om tjänstepensioner för statligt anställda.

Fotnot 2

Alectas förluster i amerikanska banker påverkar inte pensionen alls för äldre sparare som har så kallad förmånsbestämd pension. För yngre sparare kan förlusten däremot få effekt. Procentuellt är effekten störst för unga som byter jobb och inte längre tjänar in pension hos Alecta. Enligt en bedömning som konsultfirman Arkwright gjorde för SVT våren 2023 skulle en sådan person, född 1980, kunna få 2,4 procent lägre ITP-pension på grund av förlusten.