Du och dina kollegor lyckades stoppa en dåligt minutstyrning i hemtjänsten. Hur gjorde ni?

 – Vi lämnade in 50 stycken 6:6a-anmälningar med krav på förbättringar i arbetsmiljön 2018. Sedan har det gått genom domstolar innan vi nu senast vann i Kammarrätten. Där slogs det fast att arbetsgivaren ska betala ett vitesbelopp och genomföra våra krav.

Vad krävde ni i anmälningarna?

– Adekvat restid mellan brukarna, tidigare tvingades vi ta av de äldres tid för att transportera oss. De fick inte tiden de hade rätt till och vi fick stressa oss igenom besöken.

– Vi krävde också kringtid till saker som att ringa tandläkare, frisör, eller läkare åt vårdtagarna och till att dokumentera, för det hade vi ingen tid för. Vi stressade oss igenom besöken och hann ändå inte med att ge de äldre det de behövde. Man kände ofta att man inte gjort ett bra arbete. 

Hur är det i dag?

– Vi har fått den tiden, men i dag är problemet att när vi är underbemannade så tar de bort vår kringtid. Så vi har skickat tillbaka den frågan till Arbetsmiljöverket igen.  

Vad krävs för att det ska fungera?

– Politiken behöver skjuta till pengar för att anställa fler, men det gör de inte. Samtidigt talar de inte heller om vilken äldreomsorg de vill att vi ska utföra med pengen vi får. Det går inte att leverera en Porsche om de betalar för en Fiat.

Du får nu Jämlikhetsfondens fackliga hederspris. Hur känns det?

– Det är en ära och värmer mitt hjärta att de har sett vilket jobb vi har gjort. Jag började grina när de ringde och berättade. Min första tanke var: Jag? En undersköterska i Frölunda? Jag var chockad, och förvånad men givetvis glad att det fackliga jobb man gjort uppmärksammas. 

Kan det hjälpa andra i hemtjänsten ?

– Vi sprider detta så mycket vi kan och reser runt och berättar hur vi jobbat. Vi har skickat över alla 6:6a anmälningar till andra kommuner, för man behöver ju inte uppfinna hjulet på nytt. 

Hur länge har du själv jobbat i hemtjänsten.

– 25 år hos samma arbetsgivare. Jag älskar verkligen mitt jobb. När man kan ta sig tid att lyssna på vad de äldre har att berätta om sina liv och kanske titta på bilder tillsammans, då har jag världens bästa jobb.

Jämlikhetsfondens pris

Stiftelsen jämlikhetsfonden delar årligen ut två pris, ett jämlikhetspris på 100 000 kronor och ett hederspris på 10 000 kronor.

Årets jämlikhetspris delas ut den 4 oktober till Fackligt center för papperslösa. Hederspriset får Silvana Vretoska.

Stiftelsen Jämlikhetsfonden startades av den fackliga tankesmedjan Katalys och idéhistorikern Per Sundgren.