Nya jobbministern Mats Persson (L) varnade för vänsterpopulism inom LO
Han har argumenterat för hårdare strejkregler och pekat på en radikalisering inom LO-kollektivet. Han älskar arbetslinjen. Här är Sveriges nya arbetsmarknadsminister Mats Persson (L).
Gårdagens liberala rockad innebar att tidigare arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson bytte post med tidigare utbildningsminister Mats Persson. Så nu är Mats Persson ny arbetsmarknadsminister, även om Johan Pehrson under gårdagen utbrast:
– Utbildning är den bästa arbetsmarknadspolitik som finns.
Men vem är han? Och vad vill han?
Vem är nya jobbministern Mats Persson?
43 år, från Markaryd. Bor i Lund, är gift och har ett barn. Har forskat och disputerat i ekonomisk historia vid Lunds universitet. Han har även varit regionråd i Skåne och suttit i riksdagen sedan 2014. Han har bland annat varit ekonomisk-politisk talesperson för sitt parti, Liberalerna. Nu senast var han utbildningsminister och sedan igår, tisdag, är han ansvarig för arbetsmarknad och integration i regeringen.
Varför bytte Johan Pehrson och Mats Persson ministerposter?
De politiska kommentatorerna menar att partiledaren Johan Pehrson kliver fram som utbildningsminister för att profilera sitt parti i sin profilfråga inför valet 2026. Tidigare liberala partiledare har som ministrar haft just utbildningsportföljen. Samtidigt har Sverige hög arbetslöshet, och Expressen har rapporterat om hur det inom Moderaterna funnits kritik mot att det varit ”tomt på reformer på arbetsmarknadsdepartementet”.
Johan Pehrson var på en presskonferens under tisdagen tydlig med att han fattat beslutet.
– Jag har dialog med statsministern i alla frågor och det är klart att vi pratat om det. Eftersom jag har ett privilegium att coacha det liberala laget så har jag kommit fram till att vi ska göra det här skiftet. Det bestämmer jag.
Vad älskar Mats Persson?
Arbetslinjen. Det ska löna sig att jobba, mer än att inte göra det. I det ingår sänkta inkomstskatter, högre krav på människor att ta de jobb som finns och åtstramningar i socialförsäkringarna.
– Arbetslinjen är nästan det finaste och vackraste jag vet, sade Mats Persson när de nya ministrarna fick säga något kort under presskonferensen där de nya ministrarna presenterades.
Vad vill Persson och Pehrson göra nu?
I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver de nygamla ministrarna att de vill se ”breda undantag” för högkvalificerad arbetskraft som vill komma till Sverige och jobba i bristyrken när det nya regelverket för arbetskraftsinvandring ska utformas. ”Förra året fick bara 7 200 tekniker och ingenjörer arbetstillstånd i Sverige och vi vill därför återuppliva den gamla debatten om volymmål – ett mål om fler arbetskraftsinvandrare.” I ett första steg vill de se minst 10 000 tekniker och ingenjörer som kommer till Sverige årligen.
Har Mats Persson sagt något kontroversiellt?
För de fackliga leden – ja. Som riksdagsledamot intervjuades han 2016 av Svenskt Näringsliv och pekade då på vad han ansåg var en radikalisering inom LO-kollektivet. ”Det finns starka vänsterpopulistiska strömningar i världen och den tendensen har tagit sig in i fackföreningsrörelsen. Det är en utveckling som hotar hela den svenska modellen.” I samma intervju argumenterade han för införandet av en proportionalitetsprincip vid stridsåtgärder, något som till exempel skulle kunna begränsa de sympatiåtgärder som ibland vidtas av andra fackförbund än det förbund som konflikten främst rör. Persson lyfte också att han vill förlänga tiden mellan varsel och konflikt.
– Skulle man genomföra de här två förändringarna skulle det vara en stor förbättring för en modern arbetsmarknad. Reformerna behövs eftersom svenska företag verkar på en global marknad där man behöver leverera produkter precis när kunden efterfrågar dem – då kan svåra konflikter och sympatiåtgärder få stora konsekvenser för svensk tillväxt och konkurrenskraft, sade han då.