Det muslimska studieförbundet Ibn Rushd har fått sin finansiering från Folkbildningsrådet indragen.  

I ett uttalande till Aftonbladet säger utbildningsminister Mats Persson att ”det här visar att organisationer som är kvinnofientliga, homofobiska, antisemitiska, de hör inte hemma i en liberal demokrati och nu stryps finansieringen”.  

Vidare säger han ”det är inget nytt att det finns organisationer med unkna värderingar. Det som däremot är nytt är att regeringen har ställt nya, stenhårda krav och det får nu effekt.” 

Det låter såklart vettigt och klokt. Saken är bara att Perssons uttalande inte har med Folkbildningsrådets beslut att göra.  

När jag skickar Mats Perssons svar till Morgan Öberg, enhetschef för statsbidrag studieförbund på Folkbildningsrådet får jag svaret: ”Jag tycker inte det låter som att han tagit del av våra grunder när han uttalat sig baserat på det du bifogar”. 

Det är inte första gången Ibn Rushd är uppe för debatt. 2023 blev organisationen föremål för en granskning av just Folkbildningsrådet. Då handlade det om olämpligt studiematerial i religiösa frågor.  

Materialet var, enligt Folkbildningsrådet, ”nedsättande mot kvinnor” samt ”kopplar judendomen till homosexualitet och refererar till sharialagar.” Ibn Rushd blev återbetalningsskyldigt, både till Folkbildningsrådet och Region Stockholm. 

Brutit med samarbetsorganisationer

Studieförbundet bröt med de samarbetsorganisationer som agerat i strid med demokrativillkoren. Folkbildningsrådet bedömde då de åtgärder studieförbundet gjort som rimliga. 

När man tittar på motiveringen till avslaget så är den i dag ändå rätt långt från Mats Perssons utläggningar om unkna värderingar.  

Enligt utlåtandet svarar Ibn Rushd i sin ansökan upp mot de efterfrågade målen. ”Studieförbundet vill fokusera på grupper som är nya i folkbildningen och med utländsk bakgrund men födda i Sverige vilket ska utveckla deltagarsammansättningen. Även kvinnor nämns som prioriterad målgrupp.” 

Man skriver också att ”studieförbundet redovisar ett systematiskt kvalitetsarbete” och att ”studieförbundet uppvisar en god riskmedvetenhet och självkännedom.” Men att dess ambition att växa inte riktigt klarar av att möta risker med exempelvis cirkelledare med för låg kompetens.  

Så vad är anledningen till avslaget? Jo, att man bedömer studieförbundets möjligheter att bedriva sitt åtagande med god kvalitet som små. Man har också sett att verksamheten fått minskat statligt, kommunalt och regionalt stöd. 

Ibn Rushd har också gjort flera omorganisationer och sagt upp medarbetare. Medarbetare med lång erfarenhet av folkbildningsverksamheten har slutat. Vilket påverkar verksamhetens stabilitet och möjlighet till utveckling.

Otillräckliga förutsättningar

Folkbildningsrådet har även sett problem för förbundet att rekrytera förtroendevalda. Med avhopp i förbundsstyrelsen några månader efter att de valts 2023 samt förbundsordföranden 2024. 

Rimligen var detta kopplat till den granskning som gjordes 2023. Man skriver att slutsatserna av denna är resurskrävande att åtgärda.  

Beslutet var att Ibn Rushd sammantaget har otillräckliga förutsättningar att klara sin verksamhet. 

Det hela ser alltså främst ut som ett avslag baserat på en ren bedömning av den administrativa kapaciteten.

Inte utifrån ”unkna värderingar”. 

Anledningen till att Ibn Rushd fallit ur verkar främst handla om att kraven skärpts som del i regeringens ambition att strypa studieförbunden och folkbildningen. Där använder regeringen svenska muslimer som slagträ för utvecklingen.  

Låga förväntningar på Mats Persson

Nu är väl ingens förväntningar på vår utbildningsminister speciellt höga. Vi talar om en man som i två års tid bedrivit väderkvarnskamp mot ”wokevänstern” på våra lärosäten. Trots att den undersökning han gjorde om ”den kvävande cancelkulturen” visade att det var fler på lärosätena som kände sig tystade av Mats Perssons egen regering än av politisk korrekthet. 

Något han var helt ointresserad av att prata om.

Jag har sagt det förut, men det tål att upprepas, det är obegripligt att den här kulturkrigande clownen är vår utbildningsminister. 

Var Mats Persson fått sitt utlåtande till Aftonbladet angående Ibn Rushd ifrån blir, i sammanhanget, helt obegripligt. Det är grova anklagelser blandat med en enorm självgodhet utan större verklighetsförankring.  

Fick Tidö-feeling

Har han belägg för att det förekommer saker som inte bör förekomma i en liberal demokrati på Ibn Rushd? Vet Mats Persson ens att det här handlar om en organisation med unkna värderingar?  

Handlar det här bara om utbildningsministerns vilda fantasier om muslimer? Att han fått Tidö-feeling och hävt ur sig vad han faktiskt tänker? 

Det verkar faktiskt inte bättre. För hans uttalande saknar stöd i avslaget. 

Det är också, ärligt talat, fullständigt oansvarigt gjort av en minister. I ett normalt samhälle hade det här varit en skandal.

Men där är vi nog inte längre. 

MER KULTUR

  • Stockholms stad slösade bort 1,2 miljarder skattekronor på sin skolplattformarbetet.se/2024/09/04/stockholms-stad-slosade-bort-12-miljarder-skattekronor-pa-sin-skolplattform/×
  • Brandon Sanderson är fantasyns Taylor Swiftarbetet.se/2024/09/02/brandon-sanderson-ar-fantasyns-taylor-swift/×
  • Attacker mot journalister kommer från Ulf Kristerssons husarbetet.se/2024/08/27/hets-mot-klimatjournalister-kommer-inifran-statsministerparets-hus/