Storföretagen som får miljoner i statligt lönestöd
Vårdjätten Attendo och hamburgerkedjan Max. Flera jättebolag får tiotals miljoner i lönestöd från Arbetsförmedlingen varje år, visar tidigare hemliga siffror.
Fram tills nyligen har det varit hemligt. Men tack vare en lagändring går det nu att få reda på vilka arbetsgivare som fått olika typer av lönestöd från Arbetsförmedlingen. Och hur mycket.
I toppen bland de största mottagarna finns flera stora kommuner. Malmö är den kommun som tagit emot mest lönestöd, nästan 217 miljoner kronor för att anställa personer med funktionsnedsättning, långtidsarbetslösa eller de som är nya i Sverige.
Tätt därefter kommer kommunerna Göteborg, Stockholm, Uppsala och Eskilstuna.
Storbolag i topp
Tittar man på de stora företagen ligger vårdjätten Attendo i topp. Aktiebolaget fick under fjolåret nästan 41 miljoner av Arbetsförmedlingen för att anställa personer i ett tuffare läge på arbetsmarknaden. Det handlar om alla typer av stöd som går att få, både exempelvis lönebidrag för de med funktionsnedsättning och nystartsjobb.
Camilla ÅS, HR-chef på Attendo, påpekar att de är en av Sveriges största arbetsgivare sett till både antalet arbetsplatser och medarbetare.
– Våra chefer upplever att dessa anställningar är till stor nytta för verksamheterna, samtidigt som de också är bra både för samhället och individen. Det ger oss möjlighet att ta emot fler personer som av olika skäl har en svag förankring på arbetsmarknaden, skriver Camilla Ås, HR-chef på Attendo i en kommentar till Arbetet.
Får de här personerna fortsätta hos er när lönestödsperioden är slut?
– Vi för ingen statistik, men det är många som får en tillsvidareanställning efter att lönestödet upphört.
”Stora utmaningar”
Två hamburgerkedjor ligger också i topp bland storföretagen. Max fick under 2023 drygt 35 miljoner av Arbetsförmedlingen, främst för anställningar av personer med en funktionsnedsättning. Max HR-direktör Maria Branestam skriver till Arbetet att kedjan nyrekryterar flera tusen medarbetare årligen.
– Vi har som övriga restaurangbranschen stora utmaningar när det gäller rekrytera personal. För att möta det har vi ett nära samarbete, med bland annat Arbetsförmedlingen kring olika former av stöd och integreringsinsatser.
Precis som Attendo svarar hon att de inte har någon statistik över hur många av de som får lönestöd som får stanna även efter att pengarna från Arbetsförmedlingen är slut.
– Däremot är vi alltid måna om att behålla kompetent och driven personal, och vi avslutar inte en anställning bara för att ett tidsbegränsat stöd upphör. Det är bättre för verksamheten att behålla personal längre än rekrytera ny. Vi har många medarbetare som arbetat länge hos oss och som vid sin nyanställning stod långt ifrån arbetsmarknaden.
På plats sex bland aktiebolagen kommer ytterligare ett hamburgerbolag, Hjelte Restaurang, som äger flera McDonalds-restauranger.
Delade på miljarder
I toppen finns även Sandvikens kommunala bolag Högbo bruk som enligt hemsidan är ”kommunens största arbetsgivare för personer i behov av stöd i arbetet”. På listan finns också servicebolaget ISS Facility Services som bland annat anställer städare, samt friluftskedjan XXL.
Totalt fick drygt 51 000 arbetsgivare någon form av lönestöd i fjol. De fick dela på nästan 18 miljarder kronor under året.
Lönestödstoppen – de fick mest
Arbetsgivarna som fick mest lönestöd 2023 (miljoner kr):
- Malmö kommun (217)
- Göteborgs kommun (150)
- Stockholms kommun (147)
- Uppsala kommun (98)
- Eskilstuna kommun (77)
- Norrköpings kommun (76)
- Borås kommun (76)
- Västra götalandsregionen (67)
- Gävle kommun (57)
- Örebro kommun (54)
Aktiebolagen som fick mest lönestöd 2023 (miljoner kr)
- Attendo Sverige (41)
- Max Burgers (35)
- Högbo Bruks (27)
- Iss Facility Services (26)
- Xxl Sport & Vildmark (24)
- Hjelte Restaurang (Franchise för McDonalds) (24)
- Vardaga Äldreomsorg (23)
- Systembolaget (23)
- Nobina Sverige (21)
- Willys (21)