En kvinna kör en bil med en man sittande i passagerarsätet. Båda tittar framåt.

Trafikläraren Tapso Krekolas och Sadia gör sig redo för en körlektion.

Sadia, 25, spänner fast bältet i den automatväxlade bilen med den röda skylten ”Övningskör” på taket. Dags för en av veckans många körlektioner.

De flesta av hennes kompisar har redan tagit körkort. För henne har det inte blivit av eftersom familjen saknar egen bil. Men i sommar är det dags. Under två veckor bor hon vid Isaks trafikskola i Eskilstuna och går en intensivkurs.

– Jag har inte tänkt så mycket på jobbchanserna. I Stockholm där jag bor är det ju ganska bra kollektivtrafik och jag pluggar till jurist så det är inte heller ett sådant jobb där det lär krävas manuellt, säger Sadia, som bara vill medverka med förnamn.

En vit Mercedes-Benz med en "Övningskör" skylt på taket.

Utvecklingen har gått i ilfart. Allt fler unga tar automatkörkort – nästan fyra av tio som lyckas på uppkörningen. För tio år sedan var siffran mycket lägre, bara fyra procent. Men trots det, och att de flesta nya bilar som säljs är just automatbilar, är över hälften av alla bilar i Sverige utrustade med manuell växellåda.

Och i vissa fall kan det skada jobbchanserna att välja den enklare vägen.

Tvärstopp i vissa jobb

Söker man jobb i en viss kommun eller vill rikta in sig på ett särskilt yrke, som polis, besiktningstekniker eller tulltjänsteman, kan ett manuellt körkort vara avgörande. 

För vissa av jobben handlar det om att arbetsgivaren bara har manuella bilar. I en del yrken, som polis, måste du kunna flytta andras bilar, oavsett växellåda.

”Vårdbiträde till äldreomsorgen i Ytterhogdal” är rubriken på en jobbannons från Härjedalens kommun. Förutom att vara lösningsfokuserad och ansvarstagande ska du även ha b-körkort. Funkar det då med automat?

– Det går säkert men det är så klart bättre med riktigt körkort, säger enhetschefen Åsa Westwall och menar då manuellt körkort. 

Det viktiga är att någon som passar för jobbet söker sig till dem. Härjedalens kommun är en av landets tio mest glesbefolkade och det är svårt att få tag på personal.

– Vi har en automatbil och en vanlig bil, så vi kan klara att planera om verksamheten lite, säger hon.

Så många väljer automat

”Besvärligt för oss”

I en annan annons söker företaget Familjetid i Landskrona städare med manuellt körkort. I ett mejl till Arbetet skriver företaget att många som söker jobb hos dem har automatkörkort. ”Detta är besvärligt för oss som företag då bilarna ofta är dyrare vid inköp och därmed har vår bilpark fler manuella bilar än automat.”

Arbetet har gått igenom jobbannonser i Arbetsförmedlingens platsbank, och bland de som säger nej till sökande med automatkörkort finns myndigheter, olika städbolag och kommuner. Här finns yrken som pizzabagare, sjuksköterska, kassapersonal, personlig assistent, polis, undersköterska och städare. 

Men av alla jobbannonser där körkort krävs är det ändå få arbetsgivare som säger nej till automatkörkort. Ibland kan det dock visa sig vara en merit, eller ett krav, senare i rekryteringen.

En man står med en arm vilande på ett bord i ett körskolekontor. I bakgrunden syns en skylt som lyder "ISAKS TRAFIKSKOLA" och olika hjälmar på hyllor.
Ishak Khalid som äger Isaks trafikskola i Eskilstuna, ger det max tio år innan alla bara tar automatkörkort.

Sofia Lindahl från Trafikverket påpekar att automatbilar är bättre både när det gäller trafiksäkerhet och miljö. Hon säger även att den som tagit automatkörkort kan göra ett till körprov i en manuellt växlad bil för att kunna köra alla bilar.

Ishak Khalid som äger Isaks trafikskola i Eskilstuna har märkt av den snabba utvecklingen. Runt fyra av fem elever hos dem väljer ”automat”. Att arbetsgivare säger nej till det är bara en övergångsfas, poängterar han.

– Ge det max tio år, sedan har alla automat.

Automatkörkort – tvärt nej i vissa yrken

För att komma in på polisutbildningen måste du ha minst ett b-körkort för manuell växel. Det beror på att du kan behöva köra och flytta andra bilar än din jobbil i arbetet.

För att komma in på utbildning som brandman är det också körkort för manuell växel som gäller, eftersom du även här kan behöva köra andras fordon.

Även Tullverket kräver b-kört för manuell växellåda av flera anledningar. Alla deras bilar har inte automatväxel och personal måste kunna flytta andras fordon, exempelvis vid rattfyllerikontroller där någon blåst positivt.

”Vill kunna köra båda”

En ung person med blont hår sitter i förarsätet på en bil och tittar mot kameran.
18-årige Marcus Vuorela går skidgymnasium och har valt att ta körkort för manuella bilar.

Marcus Vuorela, 18, är en av eleverna i Eskilstuna som valt manuellt körkort. I skrivande stund är det en vecka kvar till uppkörning. Får Arbetet ringa och uppdatera sig om hur det gick? Nej, det skulle bli för stor press, skrattar Marcus Vuorela.

– Jag har inte tänkt så mycket på jobb eftersom jag fortfarande går på gymnasiet. Men allra helst vill jag jobba med idrott, säger han.

Just nu går han skidgymnasiet med ekonomiinriktning i Gällivare. Han vill få det här med körkort överstökat. Ändå väljer han det som, enligt trafiklärarna på Isaks trafikskola, både är dyrare och tar längre tid – alltså manuellt körkort.

– Då kan man köra båda. Om man till exempel ska låna en bil. Ens första bil är väl ofta äldre också, och då kan den ju vara manuell, säger Marcus Vuorela.

En kvinnas ansikte speglas i en sidospegel på en bil, med en stadsmiljö som syns genom fönstret.

Vad drömmer han och Sadia om att kunna göra när de tagit körkort? Marcus Vuorela svarar snabbt:

– Just nu vill jag bara få det överstökat.

– Jag hade velat köra mina föräldrar, kanske till någon utsiktsplats eller något annat fint ställe, eftersom vi inte haft bil, säger Sadia.

Här säger arbetsgivarna nej till automatkort

Ungdomsbehandlare. December 2023, Jönköping. Kommunen söker ungdomsbehandlare, ”B-körkort är ett krav och du ska kunna framföra både manuell- och automatväxlad bil i tjänsten.”

Städare. Mars 2022, Västerås. Företaget Lings Städservice söker städare, ett krav är b-körkort för manuell växellåda eftersom företaget har en sådan bil för att ta sig mellan kunder.

 Fastighetsskötare. Januari 2023, Stockholm. BeWE Fastighetsservice söker medarbetare: ”Våra krav är att man måste ha körkort för manuell växellåda samt gärna vana att köra i Stockholm city.”

Besiktnings­tekniker. Maj 2023, Malung. Svensk autorekrytering söker besiktningstekniker till Opus Bilprovning i Malung, ett krav är ”B-körkort utan begränsning till automat”.

 Väktare. Mars 2022, Örebro. Commuter Security Group söker väktare till butik i Örebro, ett av de ”grundläggande kraven” är b-körkort för manuell växellåda.

 Handläggare. April 2023, Norrköping. Tullverket söker handläggare till inre kontroll, ett av kraven är ”svenskt körkort, klass B för personbil, ej automatväxel samt god körvana”.

Personlig assistent. November 2023, Flen. Vår ­omtanke söker assistent åt en man som bor på landet. ”Ett krav är körkort för manuell växellåda.”

 Undersköterska. Mars 2022, Värnamo. Kommunen söker undersköterskor till hemtjänsten, i annonsen står att ”körkort för manuell växellåda samt kunna cykla är ett krav”.

Bilarna i Sverige – de flesta är manuella

År 2016 uppmärksammade Expressen att majoriteten (51,4 procent) av alla nyregistrerade personbilar hade automatlåda. År 2023 var siffran uppe i hela 92 procent.

Men fortfarande är majoriteten av alla bilar, alltså inte bara de nya, försedda med manuell växel, 61 procent. När det gäller lätta lastbilar går det inte riktigt lika snabbt, och de bilarna är vanliga 
i många yrken och får köras av de med ”vanligt” bilkörkort.

Under fjolåret var 77 procent av de nyregistrerade fordonen automatväxlade.