Det var när Samhallmedarbetaren klippte i kartong med en skärmaskin hos företaget Litepaq AB som olyckan inträffade, skriver Fastighetsfolket.

Han sågade av sig höger lillfinger och delar av höger ringfinger och fick även ett brott på fingrets ben. 

Döms för arbetsmiljöbrott

Litepaq AB tillverkar lätta lastpallar. Enligt strafföreläggandet saknades tillräckligt skydd för maskinens rörliga delar. Eftersom Litepaq AB inte gjort vad som krävdes för att förebygga olyckan får de betala 100 000 kronor i företagsbot. 

”Oaktsamheten består i att bolaget inte har gjort någon tillräcklig riskbedömning av maskinen samt tillåtit att maskinen användes trots att att den saknade tillräckligt skydd för rörliga delar som förhindrar tillträde till maskinens riskområde”, står det i strafföreläggandet från Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. 

Samhall: ”Klart det är allvarligt”

Samhallmedarbetaren hade en LFU-anställning på Samhall, en tidsbegränsad anställning som oftast ges till unga. 

Vid tillfället var han på en praktik som kunde leda till en anställning på Litepaq AB, när olyckan inträffade i februari 2023. Det berättar Mattias Ljungdahl, distriktschef för Samhall i Värmland och Örebro. 

­– Det är klart att det är allvarligt, det är oerhört olyckligt när sådant sker oavsett vad det är för olycka. Vi gör alltid riskbedömningar ute hos de kunder där våra medarbetare ska arbeta.

– Vi var ute på arbetsplatsen även i det här fallet och gjorde en riskbedömning tillsammans med arbetsgivaren som vår medarbetare skulle göra praktik hos, säger Mattias Ljungdahl.

Artikeln är tidigare publicerad i Fastighetsfolket som tillsammans med Arbetet och fem andra titlar ingår i LO Mediehus.