Den som har varit statsanställd i 30 år kan tilldelas utmärkelsen ”För nit och redlighet i rikets tjänst” och belönas med en guldklocka, medalj eller kristallskål.  Utmärkelsen för lång och trogen tjänst har funnits sedan 1830. 

Men reservofficerare har inte fått utmärkelsen efter 30 års anställning. Orättvist, och ett missgynnande av deltidsarbetande, enligt facket som tagit frågan till Arbetsdomstolen. 

Fallet gäller två reservofficerare som varit tillsvidareanställda av Försvarsmakten i 30 respektive drygt 40 år. Facket anser att de borde få guldklocka, men arbetsgivaren anser att tjänstgöringstiden och inte anställningstiden ska räknas. 

Deltidsarbetande får inte missgynnas

Reservofficerare är visserligen fast anställda i Försvarsmakten men de har andra huvudsakliga sysselsättningar och tjänstgör bara tillfälligt vid behov. 

I detta fall har de båda reservofficerarna tjänstgjort ungefär fyra till sex veckor årligen under sin anställningstid. 

Facket anser att de ska räknas som deltidsarbetande och att de därmed inte får missgynnas. Arbetsgivaren tycker att de snarare ska ses som tillfälligt anställda, då de inte jobbar kontinuerligt.

Enligt arbetsgivaren är det varken orättvist eller diskriminering att räkna tjänstgöringstid och inte anställningstid för reservofficerare. Det skulle tvärt om kunna ses som stötande om någon som knappt tjänstgjort alls skulle belönas med utmärkelsen, hävdar arbetsgivaren. 

AD: “Inte långvarigt och troget arbete“

Domstolen gick på arbetsgivarens linje i frågan.

Reservofficerare ska visserligen räknas som deltidsarbetande, men det finns särskilda skäl att använda tjänstgöringstid och inte arbetstid som grund för utmärkelsen. Domstolen liknar det vid möjligheten att anpassa storleken på förmåner efter sysselsättningsgrad.

”Mot bakgrund av att reservofficerare trots en lång anställningstid kan ha tjänstgjort en mycket begränsad tid, eller i vissa fall kanske inte alls, anser Arbetsdomstolen att det i dessa fall svårligen kan anses ha varit tal om något långvarigt och troget arbete.” skriver Arbetsdomstolen i domen.

Reservofficerare kommer därmed få svårt att belönas med guldklockan för nit och redlighet i rikets tjänst även i framtiden.