Sverige vaccinerar inte anställda mot fågelinfluensa – trots att Finland gör det
Finland börjar vaccinera vissa yrkesgrupper mot fågelinfluensa, Sverige gör det inte.
”Det viktiga är att man använder skyddsutrustning”, säger Erik Sturegård på Folkhälsomyndigheten.
Efter att pälsdjur på pälsfarmar smittats med fågelinfluensa i Finland har landet fattat beslut om att vaccinera vissa personer som i sitt jobb riskerar att smittas, något som SVT rapporterat om.
Men Sverige har inga sådana planer. Enligt biträdande statsepidemiolog Erik Sturegård på Folkhälsomyndigheten har myndigheten bedömt att det i nuläget inte finns tillräckligt starka skäl för att rekommendera vaccination.
Han poängterar att det varken i Finland eller i Sverige upptäckts några smittade människor och att erfarenheten från övriga Europa talar för låg risk att smittas trots ganska stor exponering för viruset.
– Det inger alltid skäl till oro när fågelinfluensavirus smittar andra arter vilket man sett i Finland där pälsdjur smittats av fågel. Det är det som orsakat oron – inte att det varit utbrott bland personal som träffat sjuka djur, säger Erik Sturegård.
Extra säkerhetsåtgärd
Han konstaterar att Finland och Sverige har tillgång till samma data och studier men att länderna landat i lite olika bedömningar.
– De tänker sig detta som en extra säkerhetsåtgärd. Men vi ser att det riskerar vara en ganska ineffektiv åtgärd eftersom risken för smitta är låg. Vi har inte sett några yrkesmässiga fall och knappt några fall i Europa. Vi bedömer att det framför allt är viktigt att arbetsgivaren gjort riskbedömningar och att man använder den skyddsutrustning som arbetsgivaren erbjuder, säger han.
I USA har det varit stora utbrott av fågelinfluensa bland mjölkkor och boskap. Men i Sverige är fågelinfluensa ingen aktuell fråga på gårdarna, enligt organisationen LRF som skriver till Arbetet att de ändå ”självfallet följer frågan på nära håll”.
Lindriga fall
Inte heller Ken Clignéz, ombudsman på fackförbundet Livs som organiserar medarbetare i bland annat fågelindustrin, känner till någon diskussion om fågelinfluensa och risker för anställda.
Organisationen Svensk mink är av uppfattningen att problemet och riskerna är betydligt mindre i Sverige än i Finland, bland annat eftersom det finns så få minkgårdar här.
Men organisationen har kontakt med Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt ”ifall läget mot förmodan skulle förvärras i Sverige och i närheten av svenska minkgårdar”.
Erik Sturegård betonar att det finns flera olika varianter av fågelinfluensa. När man testat ett stort antal personer som kan ha utsatts för viruset på gårdar i USA i samband med utbrottet bland boskap hittade man ett tiotal personer som smittats. Alla de fallen har beskrivits som lindriga, berättar Erik Sturegård.
– Däremot så visar det ju att det finns en risk för yrkesmässig smitta vilket gör att man bör värdera olika arbetsmoment och framför allt den skyddsutrustning som man ska använda.
Hur farligt är viruset?
Det finns olika varianter av fågelinfluensavirus. Enligt Folkhälsomyndigheten hittades viruset för första gången hos en människa 1997.
Viruset har orsakat stora utbrott hos fåglar med hög dödlighet.
Sedan 2003 har runt 860 personer smittats i olika länder, främst Sydostasien och Egypten. Av dem har 53 procent avlidit.
Enligt Erik Sturegård har livsvillkoren där skiljt sig mycket från i Europa och USA, där sjukdomen inte alls varit lika allvarlig. Man har ofta sämre tillgång till sjukvård så det kan vara så att bara de allvarliga fallen som kommer till sjukhus registreras. Många lever också nära fåglar och slaktar fåglar i hemmet.