Förra året fick fackförbunden totalt 24 600 fler yrkesverksamma medlemmar. De allra flesta av dem var tjänstemän som gick med i ett TCO-förbund.

LO-förbundens medlemsantal fortsatte att minska, om än bara lite. Totalt tappade LO-förbunden 6 100 yrkesverksamma medlemmar, enligt statistik som professor emeritus Anders Kjellberg vid Lunds universitet sammanställt. 

Anders Kjellberg
Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet.

Han har följt fackens medlemsutveckling under många år, och de senaste siffrorna visar att LO-förbunden tillsammans hade knappt 1,2 miljoner medlemmar den sista december 2023 när pensionärer och studenter räknats bort. Det är den lägsta siffran sedan 1947. 

LO har tappat stort – tjänstemannafacken ökar

När LO-förbunden var som starkast i slutet av 1980-talet hade de mer än 2 miljoner yrkesverksamma medlemmar. Under 2000-talet har de LO-anslutna blivit nästan 600 000 färre.

Att LO backat under lång tid beror till viss del på att det blir färre anställda i arbetaryrken. Men även andelen arbetare som är med i facket har minskat under lång tid.

Samtidigt syns en motsatt trend bland tjänstemännen – de blir allt fler. 

Saco, som består av akademikerförbund, har aldrig varit större än förra året. En förklaring är att de året innan fick ett nytt förbund, Sveriges Lärare, som till stor del består av medlemmar som tidigare tillhörde ett TCO-förbund. 

Även TCO-förbunden hade sitt största sammanlagda medlemsantal för några år sedan, under pandemiåret 2020. Det var innan centralorganisationen förlorade sitt lärarfack. 

Antal medlemmar i centralorganisationerna

Grafen visar antal medlemmar i de olika centralorganisationerna sedan 1950. Källa: Anders Kjellberg