Jennifers barn får hålla sig vakna sent när nattis försvinner: ”Har inget kontaktnät”
Allt färre kommuner erbjuder nattis, barnomsorg på nätterna. Det visar siffror från Skolverket. Jennifer Strömberg är en av de föräldrar som kommer att drabbas: ”Då måste barnen vara vakna när jag hämtar dem vid 22.”
De kommuner som erbjuder omsorg på obekväma tider minskar stadigt, visar statistik från Skolverket. 2019 kunde 202 kommuner erbjuda den servicen, i fjol var siffran nere på 167 kommuner, en minskning med 17 procent, skriver Kommunalarbetaren.
Kommunals Malin Ragnegård är kritisk mot utvecklingen:
”Det drabbar vardagen för många föräldrar eftersom det blir omöjligt att till exempel jobba natt. Livspusslet blir svårare att få ihop, speciellt för de som inte har något nätverk runt om sig”, skriver hon i ett mejl till Kommunalarbetaren.
Här stängs nattis i år
Den senaste veckan har ytterligare två kommuner sagt att de bommar igen nattiset: Arvidsjaur i Lappland som stänger sin nattöppna förskola i september och Perstorp i Skåne som gör likadant.
Förutom de som arbetar på nattis påverkas föräldrarna. En är undersköterskan Jennifer Strömberg som jobbar i hemtjänsten i Arvidsjaur. Hon har tills nu låtit sina barn sova på nattiset. Men det blir omöjligt när barnomsorgen upphör nattetid.
– Då måste barnen vara vakna när jag hämtar dem. Jag slutar ibland 21.10 och jag har ingen bil och inget körkort, så då måste barnen vara vakna till 22-, 22.30-ish. Sedan ska de upp till skola och förskola tidigt och kunna prestera. Jag har inget kontaktnät heller.
Vet du hur du ska lösa det nu från och med september?
– Nej, jag vet inte det. Den första schemaperioden efter semestern får bli en prövotid för att se om det funkar. På sommaren är det lättare, men vi har ju en vinter och det kan vara kallt, det kan vara mycket snö.
Lagen kräver inte nattis
En orsak som politikerna anger, förutom försämrad ekonomi, är att det inte finns något lagstadgat krav på att de ska erbjuda nattöppen barnomsorg. Därför blir detta ofta något man sparar på.
”Detta är ännu en följd av att regeringen tvingar kommuner att spara in”, skriver Malin Ragnegård.
Artikeln är tidigare publicerad i Kommunalarbetaren som tillsammans med Arbetet och sex andra titlar ingår i LO Mediehus.
Lästips! Fyra av tio föräldrar i arbetaryrken anser inte att barnomsorgens öppettider är tillräckliga för att de ska kunna arbeta heltid. Läs mer om skiftjobb och barnomsorg på tidningen Mål och Medel.