I maj bekräftade rikspolischefen Anders Thornberg att han misstänks för arbetsmiljöbrott efter polischef Mats Löfvings död förra året.

Han har nekat till brott. 

– Mats Löfvings död har varken varit förutsägbar eller orsakats av mig, sa han då i ett pressmeddelande. 

Inget åtal

Nu meddelar Åklagarmyndigheten att det inte blir ett åtal. 

”Det går inte att bevisa att den misstänkte av oaktsamhet vållat Mats Löfvings död”, skriver chefsåklagare Lars Morand i ett pressmeddelande.

Mats Löfving, tidigare regionpolischef i Stockholm och biträdande rikspolischef, hittades död i sitt hem i februari förra året. Tidigare samma dag hade polisens särskilda utredare Runar Viksten vid en presskonferens pekat ut honom som jävig i flera beslut samt rekommenderat att polisen skulle överväga att avskeda honom.

Enligt åklagaren finns en direkt koppling mellan beslutet att genomföra presskonferensen med dessa uppgifter och Mats Löfvings död.

”Av förundersökningen har det emellertid inte framkommit omständigheter som visar att Anders Thornberg insett eller borde ha insett att det fanns en beaktansvärd risk att Mats Löfving skulle ta sitt liv med anledning av vad som skulle framkomma på presskonferensen”, skriver chefsåklagare Lars Morand vidare. 

”Varit jobbigt”

Till Sveriges Radio Ekot säger Anders Thornberg att det är skönt att det tagits ett beslut

– Det är klart att det har varit jobbigt men jag har hela tiden haft fullt fokus på mitt uppdrag, svarar han på frågan om hur det har varit att jobba som landshövding i Halland samtidigt som han har varit misstänkt för brott.