En 20-åring från Polen kommer till Sverige för att jobba. Ett vindsutrymme på en skola i Falun ska tömmas på isolering i samband med renoveringsarbeten.

Nästan fem år senare, i juni i år, döms den tidigare vd:n för det svenska isoleringsföretag som anlitat 20-åringen för grovt arbetsmiljöbrott.

Lördagsmorgonen den 19 oktober 2019, dagen efter att han kommit till Sverige, går 20-åringen och tre killar till från samma bemanningsbolag in till skolans vindsutrymme genom en lucka i yttertaket. 

Därinne går de på innertaket på vinden. När det släpper under honom faller faller 20-åringen sju meter ned på ett bart betonggolv i en gymnastiksal. Hans arbetskamrater kan inte ta sig till honom, salen är låst.

Förlamad efter fallet

Panelen de gått på är endast fäst underifrån med dyckert, spik med litet huvud.

En inspektör från Arbetsmiljöverket beskriver senare panelen som en dekoration, inte något att kliva på. 

”Han ådrog sig synnerligen svåra kroppsskador, såsom kotskador med åtföljande förlamningar”, står det i domen om 20-åringens skador. Han opererades i 14 timmar.

Kedja av entreprenörer

Skolrenoveringen utfördes på uppdrag av Falu kommun. De hade anlitat en entreprenör som i sin tur anlitat en underentreprenör, som i sin tur anlitat en underentreprenör. Det företaget, vars dåvarande vd nu dömts, anlitade sedan 20-åringen som föll via ett polskt bemanningsföretag.

I en arbetsmiljöplan från kommunen stod att man inte fick gå på det tak som 20-åringen trampade igenom.

I en riskbedömning gjord av mannen som dömts stod att man i möjligaste mån bör använda takstolarna vid förflyttning på vinden, alternativt använda plank.

Men de polska arbetarna tycks inte ha tagit del av detta.

De har fått veta att de ska akta sig för byggdammet, inte för att falla genom taket.

Nekas skadestånd

Den dömde mannen har, enligt domen, sagt att det var arbetarnas ansvar att läsa arbetsmiljöplanen. Men tingsrätten skriver att killen som föll var helt ny på arbetet och knappast kunde förväntas vare sig läsa, förstå eller tala svenska.

Ingen från arbetsgivaren hade heller träffat honom när han började jobba, han fick information via sina kollegor som kommit lite tidigare.

Den nu dömde mannen har i förhör hävdat att ansvaret för arbetsmiljön låg högre upp i kedjan av entreprenörer. Men Falu tingsrätt slår fast att han varit ansvarig för 20-åringens arbetsmiljö ”alldeles oavsett” andra personers eventuella ansvar i andra delar.

Han döms till villkorlig dom och dagsböter, sammanlagt 21 600 kronor. 

Den skadades krav på 100 000 kronor i skadestånd avslås däremot, med hänvisning till att det skulle kräva att den dömde mannen agerat så oaktsamt att det gränsat till uppsåt. Mannen som föll har överklagat domen i den delen.