”Risk för fusk” när föräldraledighet kan överlåtas till vem som helst
Från den 1 juli är det tillåtet att överlåta föräldraledighet till vem som helst. Det öppnar för fusk och mindre jämställdhet, varnar bland annat LO.
Från och med 1 juli får småbarnsföräldrar rätt att överlåta föräldraledighet i upp till tre månader till vem som helst.
– Det ökar flexibiliteten i föräldraförsäkringen och underlättar livspusslet, sa socialförsäkringsminister Anna Tenje (M), när förslaget lanserades förra året.
Men det finns samtidigt stora risker för fusk menar såväl LO och TCO som Ekobrottsmyndigheten.
Det kommer till exempel bli svårt att kontrollera om det är den som fått dagar verkligen som verkligen är hemma med barnet. Det anser Johan Enfeldt, utredare på LO.
”Kan ge ledigt till kompisen som vill kolla på EM”
– Om jag jobbar och mina barn är hos farmor och farfar på landet några veckor. Då kan jag överlåta lite föräldraledighet till en kompis som vill kolla på fotbolls-EM, om man ska hårdra det.
Dessutom ser han en risk att reformen kommer att spä på ojämställdheten i föräldraförsäkringen, där kvinnor är hemma med barnen i större utsträckning än männen.
Som exempel pratar Johan Edfeldt om manligt dominerade arbetsplatser, där chefen inte är så förtjust i att de anställda är föräldralediga.
– Då har det tidigare låtit: kan inte barnets mamma vara hemma i stället. Nu utökas de påtryckningsmöjligheterna till: kan inte din mamma ta hand om barnbarnet.
Ingen åldersgräns
Ersättningen till den som tar över dagar räknas utifrån personens SGI, sjukpenninggrundande inkomst. Om den inte har någon SGI blir det i stället ersättning på grundnivån som är 250 kronor per dag.
Det finns ingen nedre åldersgräns för den man överlåter dagar till. Något som också kan skapa problem, enligt Johan Edfeldt.
– Då kan jag överlåta föräldrapenningen på ett 12-årigt storasyskon för att passa barnet. Det gör att försäkringen tappar i legitimitet när man tappar kopplingen till att någon avstår från att arbeta för att ta hand om barn.
Kritik från TCO
Även TCO har lyft problem med lagändringen. Bland annat att det inte krävs att föräldern eller den man överlåter dagar till har en sjukpenninggrundad inkomst, SGI.
Något Johan Edfeldt skriver under på.
– Det finns en ganska stor mängd dagar som aldrig tas ut idag, som så att säga brinner inne. Och då finns det ju en risk att det skapas någon sorts marknad för det. Att det blir en barnpassningsförsäkring, inte en föräldraförsäkring.
Ekobrottsmyndigheten: Risk för fusk
Även Ekobrottsmyndigheten har flaggat för att reformen kan leda till fusk. Framför allt ser myndigheten en risk för att föräldrapenningen går till någon som inte tar hand om barnet.
– Att kunna lägga föräldradagar på någon annan person som inte har en personlig koppling till barnet gör att det kan finnas incitament att säga att barnet vårdats av en person som egentligen inte har vårdat barnet. Där finns en risk att man driver på utvecklingen av osanna individuppgifter till Skatteverket som i sin tur ger osanna SGI-siffror, sade Anna Karin Hansen, chef för det brottsförebyggande kansliet på EBM, tidigare i år till tidningen Arbetsvärlden.