Inte ens under EU-val kan Ulf Kristersson ta ansvar
Kristersson har en förljugen bild om EU-valet där han själv är hjälten.
”Jag tror att det hänger ihop med att vi har hållit oss till sakpolitiken, de konkreta politiska frågorna”, säger Moderatledaren Ulf Kristersson när han kommenterar Moderaternas ökning med 0,8 procent i EU-valet.
Övriga partier, och framför allt de som gick framåt på vänstersidan, pratar enligt Kristersson alltså inte sakpolitik.
Vilket ju är rent struntprat.
Vi har redan hört många konstruerade kommentarer och efteranalyser, som SD:s indignerade ilska över TV4. Men Kristerssons ord måste vara valets mest obegripliga analys.
Klimatet – en viktigt fråga i EU-valet
Fördelningspolitiken klev äntligen fram som en viktig fråga.
Tidöpartiernas ekonomiska politik på hemmaplan, en politik som kraftigt har ökat inkomstskillnaderna, spelar uppenbart roll även i valet till EU.
Men även EU-invånarnas grundläggande rättigheter har debatterats och invandrarfrågan har överröstats av andra viktiga frågor, EU:s budget med det extrema stödet till EU:s lantbrukare har blivit en intern stridsfråga mellan Liberalerna och Centern.
Och framför allt, klimatet och det överhängande hotet mot vår miljö har varit återkommande tunga inslag i den omfattande sakpolitiska debatten.
Moderaternas blygsamma framgång
Så vad pratar Kristersson om? Inga sakfrågor?
Uppenbart vill Kristersson fjärma sig från den mest självklara anledningen till Moderaternas blygsamma valframgång; att de SD-väljare som fortfarande har någon anständighet kvar lämnar SD för att söka sig till ett annat djupt konservativt men inte fullt lika antihumanistiskt parti, Moderaterna.
Men enligt Kristersson beror de 0,8 procenten alltså på att inga partier pratade sakpolitik – utom Moderaterna.
Det påminner om den tecknade hemmahjälten Homer Simpsons kända oförmåga att se sammanhang och sin egen påverkan, något som leder fram till hans kända replik:
”Det är allas fel utom mitt”.
Det kanske är gångbart i en påhittad tv-serie men knappast hos en svensk statsminister. I verkligheten var det bara ett parti som ställde sig utanför sakpolitiken i EU-debatten. Det var Sverigedemokraterna.
Långt ifrån sakpolitik
Genom trollfabriker och Putin-inspirerad propaganda har SD i stället ägnat sig åt att fekaliespäcka det offentliga samtalet med laviner av hat och hot mot politiska motståndare.
Det är så långt ifrån sakpolitik man kan komma.
Moderaternas besvärande undfallenhet mot SD börjar snart likna det patetiska. Ulf Kristerssons försök att efter EU-valet, som genomfördes med ett återuppväckt friskt inslag av reell sakpolitik runt klimat och resursfördelning, sätta bilden av att allt är alla andras fel och främst sossarnas fel men absolut inte Moderaternas fel får Homer Simpson att framstå som balanserad.