LO:s EU-krav mot byggfusket: Max två underentreprenörer
Hårdare tag mot skurkar på arbetsmarknaden – det kräver LO i sin valplattform inför EU-valet. ”Det ska bli svårare att fuska”, säger Johan Danielsson, nummer två på sossarnas lista.
– Det måste ju fan kosta när man bryter mot regler – inte minst arbetsmiljöregler.
Johan Danielsson står som nummer två på Socialdemokraternas lista till EU-parlamentsvalet. Han är också LO:s kandidat och vill sätta dit arbetslivskriminella.
I LO:s valplattform läggs mycket fokus på den frågan.
”Svårare att fuska”
– Vi går vi till val med krav på en hel strategi för att möta arbetslivskriminaliteten. En strategi som ska göra det svårare att fuska, enklare att åka fast och mer kännbart att bli straffad.
Hur ser du på möjligheterna att få igenom det i EU?
– De centrala kraven vi hade från LO i förra valrörelsen handlade om att skapa ordning och reda på vägarna och en europeisk nollvision för dödsolyckor. De förändringarna lyckades vi genomföra. På samma sätt så tror jag det går att bygga majoriteter för den här typen av förslag.
”Inte i konflikt med Socialdemokraterna”
LO:s valplattform frontas alltså av Johan Danielsson och organisationen kallar honom sin kandidat. Men det är på ett socialdemokratiskt mandat han kommer att väljas in.
Vad händer om LO:s och partiets intressen krockar?
– LO har kanske ett snävare fackligt fokus, men det står inte i konflikt med partiets linje. Det här är frågor som också kommer att vara en del av Socialdemokraternas valrörelse.
Bland annat vill LO att det ska införas ett europeiskt center mot arbetslivskriminalitet och ett gemensamt företagsregister där det går att kontrollera om arbetsgivaren betalar skatt och sociala avgifter för de anställda. Ett annat krav är att alla EU-länder ska ha minst en arbetsmiljöinspektör per 10 000 anställda, något som skulle innebära dubbelt så många inspektörer mot i dag för Sveriges del.
”Tecken på människohandel”
LO vill också att EU ska ställa krav på max två underentreprenörer i byggprojekt, både offentliga och privata, och att huvudentreprenören ska vara ansvarig för arbetsmiljö och löner i hela kedjan.
– Hittar du ett bygge idag med hundra entreprenörer utsmetade i en massa led så är det inte tecken på specialisering utan det är tecken på människohandel. Och det borde vi kunna sätta stopp för, säger Johan Danielsson.
Några av LO-kraven
Det ska vara obligatoriskt att ställa sociala och miljömässiga krav vid offentlig upphandling.
Sociala krav som ställs i offentlig upphandling ska följas upp.
Stopp för utstationerad arbetskraft från bemanningsföretag som inte egen har verksamhet i sitt hemland.
Max två underentreprenörsled i hela EU.
Miniminivå för kontroller av arbetsmiljön, minst en inspektör per 10 000 anställda.
Höjda sanktionsavgifterna för arbetsmiljöbrott, kopplade till företagens omsättning
Johan Danielsson
Jobbade som EU-samordnare på LO fram till 2019 då han valdes in i EU-parlamentet.
Utsågs till bostads- biträdande arbetsmarknadsminister när Magdalena Andersson bildade regering i november 2021.
Står som nummer två på Socialdemokraternas lista i EU-parlamentsvalet den 9 juni 2024.