Boende som blir nedbrottade och fasthållna mot sin vilja. Personal som spottar tillbaka om de blir spottade på. En boende som blev av med en del av tån när dörren stängdes över hens fot.

Det är allvarlig kritik som Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kommer med i sitt beslut, som kom i slutet av september. Det handlar om ett så kallat LSS-boende i Eskilstuna, ett boende med särskild service som är anpassat för personer med fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar.

Allvarlig kritik

Ivo konstaterar att ”allvarliga incidenter som instängningar, omfattande självskadebeteende och våld i form av bland annat fasthållningar och nedläggningar har inträffat vid upprepade tillfällen i verksamheten.”

Extra allvarligt blir det, enligt IVO, att bolaget känt till problemen en längre tid utan att göra något åt dem. Trots tidigare kritik har inget hänt, enligt Ivo som anser ”att det är obegripligt att bolaget alltjämt inte har säkerställt att personalen har den kunskap som krävs i aktuella avseenden”.

Skulle stängas på en vecka

IVO gav Attendo en vecka på sig att avveckla verksamheten, men bolaget överklagade beslutet. I samband med det begärde Attendo att IVO-beslutet inte ska gälla under tiden som domstolen prövar ärendet, så kallad inhibition. Det gick förvaltningsrätten med på.

Det innebär alltså att Attendo kan fortsätta driva boendet tills ett slutgiltigt avgörande kommer. Något som IVO i sin tur överklagade.

– Vi har stor respekt för IVO:s tillsynsarbete, som är en naturlig och viktig del i vår verksamhet. I det här fallet anser vi dock att beslutet är felaktigt och har agerat för att få det omprövat i domstol, säger Jo-Anna Nordström, chefsjurist på Attendo i ett pressmeddelande.

Nu pågår alltså två domstolsprocesser, dels prövar förvaltningsrätten IVO:s beslut, dels prövar kammarrätten förvaltningsrättens beslut om inhibition.