Ministrar nobbar facken – har inte tid
Regeringen har haft mycket att göra under sitt första år. Så mycket att flera ministrar inte haft tid att träffa facken. LO:s tre största förbund har alla fått kalla handen när de begärt möten.
Regeringen har haft en trög start i relationen till facket, både när det gäller sakpolitik och samverkan. Flera LO-förbund vittnar om att det varit svårt att få kontakt med ministrarna för samtal och under regeringens första år vid makten.
– Det märkliga är att det inte bara är vi från facket som haft det svårt. Initialt pratade jag med väldigt många, även våra motparter, som hade svårt att komma till och få kontakter, säger Marie Nilsson, ordförande för IF Metall.
Förbundet bad tidigt, efter att regeringen bildats förra hösten, om möten bland annat med biträdande arbetsmarknadsministern, liberalen Paulina Brandberg.
”Ointressanta att träffa”
Efter lång väntan fick facket beskedet att ministern inte hade tid med något möte.
– Jag förstår att ministern har mycket att göra, men då svarar man väl det och att man kan återkomma senare, och inte bara ”nej”, säger Marie Nilsson.
– Det kändes som ”nej, vi tycker att ni är ganska ointressanta att träffa. Ni har inget viktigt att komma med” och då är det ändå ministern som ansvarar för arbetsmiljö och jämställdhet, vilket är oerhört viktiga frågor för oss.
Även Kommunal har fått kalla handen när förbundet bett Paulina Brandberg om ett möte.
Kommunals ordförande Malin Ragnegård säger att det är anmärkningsvärt att den biträdande arbetsmarknadsministern som också är jämställdhetsminister inte tar sig tid att träffa Sveriges största kvinnodominerade fackförbund.
– Det är klart att det är svårt att föra fram frågor och få dem upp på bordet till ansvarig minister, att ställa krav men också att jobba tillsammans, när ministern inte ens vill lyssna, säger hon.
Första möte med Pehrson
Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson, även han liberal, har Kommunal dock träffat.
– Ja, vi har träffat honom en gång. Men det finns mycket mer att önska där kan man ju lugnt säga, säger Malin Ragnegård.
Hon tillägger att andra ministrar i regeringen har varit mer öppna och bjudit in till samtal med facket.
Marie Nilsson ser en viss ljusning i kontakterna den senaste tiden. IF Metall har ett första möte inbokat med Johan Pehrson inom kort.
Även Handels ska träffa Johan Pehrson för första gången i höst.
– Det är bra att vi får ett möte, men det har tagit tid, säger Fritjof Carlsson-Brandt, pressekreterare på Handels.
Handels försök att få träffa klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari (L), har däremot varit förgäves.
– Vi har varit väldigt på, väldigt länge, för att få till ett möte, för klimatfrågan är oerhört viktig för oss, men vi har inte hört någonting, säger Fritjof Carlsson-Brandt.
Men det är inte alla fackförbund som haft svårt i kontakterna med regeringen. Byggnads ordförande Johan Lindholm säger att han haft en bra dialog med både infrastrukturministern och bostadsministern, som är de ministrar Byggnads främst vänt sig till.
Nyligen träffade han även arbetsmarknadsminister Johan Pehrson.
– Man kan säga att de ministrar jag vill träffa, får jag träffa, säger Johan Lindholm.
Att de inte alltid lyssnar på facket är en annan sak, tillägger han. Byggnads vill se stora satsningar för att stimulera nybyggnation. I stället höjer regeringen gränsen för rot-avdrag.
– Byggbranschen går mot en vargavinter och regeringen ger oss badbyxor och flipflops, säger Johan Lindholm.
Ministern: viktigt med goda relationer
Paulina Brandberg vill inte kommentera kritiken i Arbetet. Hon hänvisar till ett svar hon lämnat på en skriftlig fråga i riksdagen i augusti där S-ledamoten Johanna Haraldsson undrade om hon tackar nej till alla förfrågningar från arbetsmarknadens parter.
I svaret skriver hon att det självklart är viktigt för henne att ha goda relationer med arbetsmarknadens parter.
Hon skriver vidare att hon fått många förfrågningar under våren och inte hunnit träffa alla, men att hon vid flera tillfällen träffat parterna på inbokade möten och vid konferenser.