Oro i livsmedelsbranschen efter utbrottet av afrikansk svinpest
Efter utbrottet av afrikansk svinpest har nu flera länder stoppat importen av svenskt griskött. Både Livs och branschorganisationen Kött- och charkföretagen följer nu utvecklingen noga.
– Vi är oroliga, säger Ken Clignéz, central ombudsman på Livs.

Skylt uppsatt av Fagersta kommun med anledning av utbrottet av afrikansk svinpest.
Det har gått en vecka sedan det första fallet av afrikansk svinpest upptäcktes i Sverige.
Än så länge är det bara vildsvin som är drabbade av sjukdomen, men redan nu har flera länder stoppat importen av svenskt griskött. Det handlar exempelvis om Japan, Singapore, Ukraina och Australien.
Läs också: Afrikansk svinpest – ofarlig för människor men dödlig för grisar
Enligt en första uppskattning av branschorganisationen Kött- och charkföretagen leder den stoppade exporten till att företagen tappar intäkter på ungefär 50 miljoner kronor per år.
Påverkar exporten negativt
Magnus Därth, vd på Kött- och charkföretagen, menar att utbrottet av afrikansk svinpest kommer att inverka negativt på exporten av svenskt griskött.
– Det är nog helt klart att det kommer att påverka exporten. Det som är lite osäkert i nuläget är i hur stor omfattning, även om vi gjort en initial bedömning.

Magnus Därth, vd på Kött- och charkföretagen.
Magnus Därth pekar bland annat på att det kan bli svårare att hitta nya marknader för export för svenskt griskött efter att afrikansk svinpest nu kommit in i landet.
Däremot tror han inte att situationen i nuläget, på kort sikt, äventyrar jobben i branschen.
– De här 50 miljonerna kommer naturligtvis inte göra att branschen faller. Däremot adderar det en börda till kalkylen och det skapar en tuff situation. Men om smittan hålls i det område, den zon som finns, och att vi kan jobba med att öppna upp nya marknader på sikt så tror jag att det är en situation som går att hantera. Men det blir ytterligare utmaningar i en redan ansträngd bransch.
Magnus Därth vill samtidigt understryka att myndigheterna jobbar hårt med att hantera utbrottet.
– Myndigheterna jobbar ju på dag och natt med det här. Jag tycker det är viktigt att också lyfta att vi har en väldigt bra dialog och jobbar tillsammans i det här.
Oro inom Livs
Även på Livs finns en oro över utbrottet av afrikansk svinpest.
– Vi är oroliga eftersom det egentligen skulle kunna lamslå hela produktionen. Kommer sjukdomen in bland uppfödningen så drabbar det indirekt våra branscher ganska omgående, säger Ken Clignéz, central ombudsman på Livs.
Han fortsätter:
– Nationellt har vi i dag en hög självförsörjningsgrad på över 80 procent på fläsk. Om det sprider sig så kommer det bli en akut brist på fläsk och vi kommer vara extremt importberoende. Det kommer att leda till att det inte kommer att finnas råvaror till de producenter som producerar med svenskt kött.

Ken Clignéz, ombudsman på Livs.
Hur orolig är du för att detta ska påverka jobben i Sverige?
– Det blir en påverkan indirekt, för om våra producenter inte har råvaror så står produktionen still. Det är så det blir, helt enkelt. Vi är definitivt oroliga.
Gör ni på förbundet något kring den här frågan just nu?
– I dagsläget finns det inte så mycket vi kan göra utan det handlar om att bevaka frågan, följa utvecklingen förlita oss på att myndigheterna gör det som behövs för att få kontroll på utbrottet.