Kommunal: S ska inte delta i regeringens race om att sänka skatter
Kommunals ordförande beklagar Socialdemokraternas utspel om skattesänkningar. Partiet borde inte delta i tävlingen om sänkt skatt när de anställda i välfärden går på knäna, säger Malin Ragnegård.
”Det har blivit dyrt att leva i Sverige”, sa partiledaren Magdalena Andersson när hon presenterade Socialdemokraternas förslag om en ”skattesänkning för vanligt folk” i slutet av augusti.
Förslaget var ett svar på de skattesänkningar regeringen vill göra i sin statsbudget som presenteras den 20 september.
Regeringen skickade ut sina förslag på remiss i april, och sedan dess har sänkta skatter stått i centrum för den ekonomisk-politiska debatten.
Då statsministern berättade om ett nytt jobbskatteavdrag i går, måndag, blev Kommunals ordförande Malin Ragnegård inte överraskad.
– Socialdemokraternas utspel om skattesänkningar öppnar ju upp för just detta. En tävling om vem som vill sänka skatten mest, när tävlingen i stället borde handla om vem som vill satsa mest på välfärden.
”Tråkigt med skattesänkningar”
Även om Socialdemokraternas skattesänkning skulle ge en rättvisare fördelning än regeringens är det tråkigt att skattesänkningar ska vara det som är partiövergripande, säger Kommunals ordförande Malin Ragnegård.
Kommunals medlemmar pressas av stigande priser och sjunkande reallöner, så självklart skulle en dryg hundralapp extra i månaden efter skatt vara välkommen.
– Men välfärdsarbetarna pressas också från ett annat håll: De har det otroligt tufft på sina arbetsplatser. Många orkar inte jobba heltid, utan går ner på deltid. Fastän de egentligen inte har råd, säger Malin Ragnegård.
En del medlemmar avslutar till och med sin tillsvidareanställning och tar jobb som vikarier och timavlönade. På så sätt får de åtminstone någon makt över sina arbetstider, säger Kommunals ordförande.
Arbetsvillkor mer viktiga
Arbetsvillkor som gör att välfärdsarbetarna orkar jobba heltid fram till pensionen skulle göra mycket mer för medlemmarnas ekonomi än en skattesänkning, resonerar Malin Ragnegård.
I stället gör de stora underskotten i kommuner och regioner att bemanningen slimmas än mer.
Många skolor säger nu upp lärare, något som har fått stor uppmärksamhet.
– Men det är inte lärare som får gå först, utan elevassistenter, lärarassistenter och fritidsledare, säger Malin Ragnegård.
– Många av dem har otrygga anställningar och får helt enkelt inte förlängt när deras vikariat tar slut. Sådana nedskärningar syns mindre, men det är avgörande resurser som försvinner.
”Finns mer pricksäkra reformer”
Hur kan Kommunal vara kritiskt till att medlemmarna får sänkt skatt?
– Vi tycker så klart att de som tjänar minst ska få mer, det har vi kämpat hårt för i avtalsrörelsen, svarar Malin Ragnegård.
– Men det finns reformer som är mer pricksäkra, som att slopa karensavdraget. När våra medlemmar inte ens har förutsättningar att orka jobba heltid, då behöver alla resurser gå till välfärden.