Jim Lundström hade precis börjat som räddningschef när Piteå kommun satte stopp för gratis biltvätt i räddningstjänstens lokaler – en uppskattad förmån som alltid funnits.  

– Det är första gången jag varit chef i mitt liv, då kom beskedet från ledningen att vi tar paus. Jag fick den kommentaren i Älvsbyn, där vi bara har deltidsbrandmän, att man känner sig inte välkommen längre på arbetsplatsen. Det tog hårt på mig, säger han.  

Lät bygga privat paviljong

Allt började med ett avslöjande i Piteå-Tidningen. Stadens dåvarande parkchef hade låtit kommunens personal bygga en japansk paviljong i sin privata trädgård. 

Utredningen som följde fick kommunen att ta i med hårdhandskarna mot vad som kallades en utbredd ”lånekultur”.

Parkförvaltningens anställda förbjöds att kostnadsfritt låna hem släpvagnar och röjsågar. Och på räddningstjänsten rök alltså möjligheten att tvätta bilen och meka i verkstaden.

Biltvätt billig rekryteringsbonus

Jim Lundström argumenterade för att gratis biltvätt skulle återinföras. 

– För mig har det varit viktigt att behålla de här små förmånerna som är väldigt uppskattade. Jag har inga exakta mätningar men det är ett väldigt billigt sätt för kommunen att skapa attraktivitet som arbetsgivare. Det underlättar att behålla och rekrytera personal, särskilt på deltidssidan där det är högre omsättning, säger han. 

– Att tillåta personalen att vara här privat, det skapar en annan gemenskap i min värld. Man ser arbetsplatsen som ett andra hem och värnar om den på ett annat sätt.   

Nu tvättar brandmännen bil igen

Nu har kommunen landat i samma slutsats.

45 heltidsanställda och dubbelt så många deltidsanställda brandmän kan återigen tvätta bilen gratis.

Men vissa åtstramningar har det blivit efter utredningen.    

– Det stämmer. När vi har tittat på vår anvisning så har den varit lite frikostig, det har stått att ens familj kan komma och utnyttja tvätthall och verkstad. Det kan jag tycka inte ligger inom rimliga gränser, säger Jim Lundström. 

Biltvätt vanlig förmån för brandmän

Räddningschefer runt om i landet har följt händelseutvecklingen i Piteå.

I en enkät från tidningen Tjugofyra7 svarar 53 av 56 räddningstjänster att personalen får tvätta bilen gratis på brandstationen. Nästan lika många svarar att utredningen i Piteå kan påverka dem. 

Men efter att kommunen gjort tummen upp borde väl allt vara frid och fröjd?

Nja. Enligt Tjugofyra7 ska Skatteverket granska om biltvätt är ”en förmån av enklare slag” eller om fenomenet ska förmånsbeskattas.

”Folk gör så gott de kan”

Följetongen som pågått under hela Jim Lundströms tid på jobbet får därmed ännu ett kapitel.

– Var roligt, kul, härligt! säger den något luttrade räddningschefen. 

– Nä, skämt åsido. Vi ska göra rätt så att de anställda vet att det inte kommer bita dem i arslet sen. Det är i slutänden Skatteverket som kan göra den bedömningen. Det är likvärdigt med brandskyddet. Folk gör så gott de kan, sen far vi ut och tittar om det blivit rätt. 

Biltvätt vanlig förmån för brandmän

I en enkät från tidningen Tjugofyra7 uppger 95 procent av de svarande räddningstjänsterna att de erbjuder personalen gratis biltvätt. 73 procent svarar att de följt utredningen i Piteå. 

”Tar man bort förmånen resonerar vissa att varför ska vi ställa upp för kommunen om de försämrar för oss”, säger en anonym räddningschef. 

Tvätt av privata fordon får bara ske utanför arbetstid. Att personal är på plats även när de inte jobbar beskrivs som positivt för sammanhållningen. 

Källa: Tjugofyra7, en oberoende tidning som ges ut av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap