Praktikantperioden ännu inte över för Johan Pehrson
Genom att utestänga parterna från regeringens arbetsmarknadspolitiska råd ratar Johan Pehrson kompetens och erfarenhet skriver Arbetets ledarskribent.
Efter att som Liberalernas partiledare alltsedan valet ha kämpat i en antiliberal regering har Johan Person nu också börjat ägna tid åt sitt andra uppdrag, som Sveriges arbetsmarknadsminister.
Häromdagen deklarerade han att arbetsmarknadsdepartementet har bildat ett arbetsmarknadspolitiskt råd, fullt av experter.
Det är inte alls någon dum idé. Ett arbetsmarknadspolitiskt råd behövs när botten har gått ur ekonomin för många hushåll och skriande inflationssiffror påverkar både företagande och jobbtillväxt.
Då gäller det att samla expertis och luta sig mot forskning och erfarenhet vid politiska beslut.
Ledamöterna i rådet är också valda efter hög akademisk kompetens.
Men något väsentligt saknas.
Det är arbetsmarknadens parter.
Liberal som agerar antiliberalt
Johan Pehrson har, hör och häpna, valt att bygga ett arbetsmarknadspolitiskt råd där arbetsmarknadens parter stängs ute.
Och det här är, om inte annat, förbryllande. Vem vinner på att stänga ute de organisationer som jobbar närmast de frågor som ska avhandlas?
Att Johan Pehrson inte får ihop att vara liberal samtidigt som han röstar och agerar antiliberalt i regeringen är en sak.
Vi har efter nio månader vant oss vid att lyssna till den atonala disharmonin i Liberalernas agerande, där Johan Pehrson till exempel förklarar att liberalerna inte alls är rädda för sagoläsande tanter, vilket kön de än har.
Och därefter se samma Johan Pehrson i riksdagsarbetet stödja SD:s nationalkonservativa omläggningar.
Skadar arbetsmarknaden
Eller vår liberala miljöminister Romina Pourmokhtari som snabbt och flödande förklarar att vi visst kan nå klimatmålen utan att nå klimatmålen. Och därefter lika frejdigt lägger fram en moderatledd klimatpolitik som innebär ökade utsläpp.
Men konflikten mellan liberalernas självbild och deras medverkan till en antiliberal politik slår mest tillbaka mot det egna partiet.
Konflikten sargar ideologin och väljarna försvinner.
Men med arbetsmarknaden är det annorlunda. Det berör direkt folks vardag.
Både arbetstagar- och arbetsgivarorganisationer har reagerat över det frapperande att nekas plats i regeringens arbetsmarknadspolitiska råd.
Kompetens stängs ute
Johan Pehrson säger i sin presentation att det ska finna forskningskompetens i rådet.
Desto större anledning att ha med arbetsmarknadens parter. Disputerade nationalekonomer finns hos både arbetsgivare och arbetstagare.
LO:s chefekonom Laura Hartman har dessutom ett förflutet på tio år hos IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, där flera av Johan Pehrsons nya rådsmedlemmar är hämtade.
Såväl ytterligare kompetens som viktig legitimitet stängs ute av Johan Pehrsons val av deltagare till sitt nya forskningsråd.
Medan Liberalernas partiledare fräter bort partiets liberalism måste vi inse att hans tid som arbetsmarknadsminister fortfarande är på praostadiet.