Trots Northvolts konkurs – full kraft i den gröna omställningen
När skadeglädjen över Northvolts kollaps sprider sig går Hitachi Energy mot strömmen och satsar stort på den gröna omställningen, skriver Arbetets gästkolumnist.

Hitachi Energy i Ludvika.
LUDVIKA. Precis samtidigt som Ebba Busch och Mats Persson ställde sig på scenen för att lova stöd till människor och kommuner som kommer att drabbas av Northvolts konkurs, började en väldigt annorlunda pressträff i Ludvika. Hitachi Energy hade bjudit in för att berätta om ännu en jättesatsning.
Det bjuds på kaffe och små bakelser. Och på PowerPoint-bilder förstås.
En ny kontorsbyggnad ska ge plats för 1 000 arbetsplatser och dessutom femdubbla kapaciteten för att testa komponenter till högspänningsnät för likström. Tekniken uppfanns här för 70 år sedan och är nu en av Sveriges stora exportsuccéer.
Satsning på 4 miljarder
Den nya byggnaden är arkitektritad och har syftet att binda samman de nya och äldre delarna av fabriken – ett industribygge där estetiken har fått spela en huvudroll.
Huset kommer att vara på 20 000 kvadratmeter, kosta 700 miljoner att bygga och stå klart 2027.
– Det som händer med Northvolt är tråkigt, jag vill bara säga det. Men det tar ju inte bort det faktum att hela omställningen, i min värld och i vår värld, pågår med full kraft, säger Tobias Hansson, vd för Hitachi Energy i Sverige.
Han borde veta. Det var bara ett drygt halvår sedan Hansson kunde berätta att företaget skulle investera 3,7 miljarder i den svenska verksamheten. Nybygget för 700 miljoner kommer ovanpå den satsningen.
Ingen plats för skadeglädje
Målet som sattes upp förra sommaren är att växa med 2 000 anställda i Sverige till 2027. Och bakgrunden är egentligen ganska enkel.
– Det handlar om att många länder håller på att ställa om och sluta elda med kol för att producera elektricitet. Och många industrier ställer om. Det är så många projekt, och de pågår här och nu, säger Hansson.
Förändringen syns i företagets orderböcker. Nya jättebeställningar av anläggningar för att ta in energin från havsbaserad vindkraft eller för att sammanlänka länders elsystem fortsätter att komma in.
I nyhetsrapporteringen blandas uppriktiga beklaganden av situationen för de anställda och Northvolts underleverantörer med något slags skadeglädje. ”Var det inte det här vi sa? Grön omställning, vilken bubbla”, typ.
Unika möjligheter till omställning
Under ytan finns den kvar, den där föreställningen att industrialismen är ett passerat stadium. Och på något märkligt sätt har den gift sig med idén att vi inte behöver eller kan göra något åt utsläppen av växthusgaser. Konkursen i Skellefteå blev det avgörande beviset.
I dag är det omöjligt att förneka att Northvolts planer inte höll för verkligheten. Varför kommer att diskuteras och utredas under lång tid. Gick det för fort? Saknades den nödvändiga kompetensen? Handlade det om överoptimism och lurendrejeri?
Svaren lär komma så småningom. Det vi dock kan veta redan idag är att battericeller till eldrivna fordon kommer att behövas. Och att Sverige, trots konkursen i Northvolt, har närmast unika möjligheter för en grön omställning av industrin.
Dessutom vet vi att den omställningen pågår i verkligheten. På Hitachi Energy ser man det i orderböckerna.