650 anställda strejkar på norska Ikea
Nästan 25 000 arbetare från olika branscher strejkar över hela Norge. Tormod Aarum på Ikea i Oslo är en av alla som strejkar i landet.

Det pågår strejk på Ikeas varuhus Furuset och Slependen samt kundcenter och planeringsstudio i Oslo. Det är så stor andel av de anställda som strejkar att Ikea måste hålla stängt. ”Vi skojar och säger att till och med chatten strejkar”, säger Fawsi Adem, regionleder på HK Öst, som håller strejkvakt med klubbordföranden Tormod Aarum utanför Ikea Furuset.
Sedan måndagsmorgonen strejkar nästan 25 000 arbetare i olika branscher i Norge. Detta eftersom arbetsgivarorganisationen NHO inte gått med på norska LO:s krav på löneökningar om minst fem procent.
1 100 av de som strejkar är medlemmar i Handel og kontor (HK), som är den norska motsvarigheten till svenska Handels. Facket har tagit ut medlemmar i strejk på arbetsplatser som nätmathandeln Oda och Ikea. Totalt strejkar 650 medlemmar på Ikeas två varuhus, planeringsstudio och kundtjänst i Oslo.
”Vi är förbannade över att behöva strejka”
Tormod Aarum har stått utanför Ikea Furuset i Oslo sedan klockan sex på måndagsmorgonen. Det var en kylig morgon, men nu värmer solen myllret av varselgula reflexvästar.
– Det är god stämning bland strejkarna. Vi är ju förbannade över att det ska behövas att vi strejkar. Det bästa hade varit om LO och NHO hade kommit överens. Men nu ska vi strejka tills vi får det vi önskar, säger Tormud Aarum.
Han har jobbat på textilavdelningen i 20 år och är sedan ett par år tillbaka klubbordförande för HK Ikea Furuset på heltid. Han håller kontakt med medlemmarna via mejl och möter upp dem när de kommer för att strejka utanför varuhuset. De kommer och går ungefär när deras arbetspass skulle ha varit. På så vis är det alltid en grupp på plats.
– Det är många som jag inte har sett förut – för det är så många avdelningar och skift på varuhuset.
Första strejken på Ikea i Norge
Han säger att det hade kunnat vara buttrare miner utanför Ikea i dag. Strejkbidraget är lägre än lönen. Men alla verkar vara överens om att en löneökning som ger ökad köpkraft är värd att strejka för.
– Särskilt med tanke på att det gått bra för företagen och att de högsta ledarna har unnat sig goda löneökningar. Då vill vi också ha en del av kakan, säger Tormod Aarum.
Det har inte varit strejk i Norge på flera tiotals år, och aldrig förr på Ikea i landet. Det är en så stor andel av de anställda på varuhuset som strejkar att det håller stängt.
– Det är märkligt att stå här utanför den blå boxen och ingen kund får gå in. Jag är egentligen inte så glad i att strejka, men nu behöver det göras. Jag hoppas att det sänder en signal om att vi tar detta på allvar, säger Tormod Aarum.
Fotnot: Torsdagen 20 april nådde parterna en överenskommelse. Läs mer här.