”Våra medlemmar lånar nu till räkningarna, Almega”
Allt fler av våra medlemmar måste ta lån för att betala räkningarna – varje månad. Nu förutsätter vi att vår motpart Almega visar den ansvarskänsla de krävde av skattebetalarna under pandemin, och nu ger löntagare mer pengar i plånboken, skriver ordförandena för Kommunal, Seko och Fastighets.
Det är inte första gången landet befinner sig i ekonomisk kris. Vi vet vad följderna blir.
Krisen på 90-talet ledde inte bara till att några banker och fastighetsbolag föll, utan också till en epidemi av privatekonomiska katastrofer.
Räntan nådde taket, bostäder fick säljas till underpris, många svenskar blev skuldsatta för livet, långt från alla repade sig.
Många kämpar tills det inte går
Ekonomiskt obestånd kommer sällan som en enskild, dramatisk händelse. Det liknar mer ett tyst skred, marken rullar långsamt åt fel håll, ovanpå ett myller av obetalda fakturor. Man kämpar på, lånar och trixar, sen går det inte längre, då är det ofta för sent.
Än är vi inte där. Det är dock heller inte de fulla effekterna av Riksbankens räntehöjningar.
2023 kommer att bli ett verkligt mardrömsår om inte människor snart får större marginaler. Man behöver köpa mat. Drivmedel. El. Hyran ska in.
Näringslivet måste nu se sitt ansvar i detta. När pandemin kom ställde skattebetalarna upp och slussade över 60 miljarder till företagen.
Det var ansvarsfullt, för att vår ekonomi inte skulle rasa ihop. Om svenskarna nu lämnas vind för våg och faller över kanten får det konsekvenser för hela ekonomin.
Oro för Almegas inställning
Almegas ingång i avtalsrörelsen aviserades i januari.
Vi känner stor oro, då den ordagrant lyder: ”Inte för att låta hjärtlösa, men de som tjänar minst måste få det ännu sämre, innan de kan få det bättre”.
Det är bland annat medlemmar i Fastighets, Seko och Kommunal de talar om.
Människor som städar kontor, köpcentrum, vårdcentraler, tunnelbanevagnar, läkemedelsfabriker, skolor och industrier.
Vill Almega att de som utför detta centrala arbete ska gå under ekonomiskt? Det kanske inte bara är hjärtat som saknas.
Vi vet att pengarna finns
Genom historien har Sverige haft en förhållandevis stabil arbetsmarknad, med tydliga och för alla klara spelregler om vad som gäller.
Vilda strejker är ovanliga. En delorsak har varit att den som arbetar i Sverige får en skälig betalning och faktiskt kan leva på sin lön.
Det är den svenska modellen, och den har fungerat väl. Nu förutsätter vi att Almega gör sin del och ger löntagare mer pengar i plånboken.
Vi vet att pengarna finns, bara år 2022 gjordes aktieutdelningar på 280 miljarder kronor.