Ingen information när Zalando skär ned: ”Varför har de sparkat oss”
När Zalandos lager skär ned får 60 personer gå från statliga bemanningsbolaget Lernia. Men Lernia lämnar inte ut information till minoritetsfacket SAC och bland de uppsagda surrar det av rykten.
”Om du har handlat på Zalando någon gång kanske det är vi som har packat dina varor. Vi har jobbat som lagerarbetare i högt tempo månad efter månad, år efter år. Det är det statliga bemanningsföretaget Lernia som har varit vår arbetsgivare.”
Så inleds texten på de flygblad Anwar Saleh delar ut. Tillsammans med ett tiotal andra lagerarbetare, samtliga organiserade i SAC Syndikalisterna, står han utanför ett Lerniakontor i Stockholm för att protestera. Alla har blivit uppsagda. Alla delar känslan av att saker inte har gått rätt till.
– Varför har de sparkat oss? Manpower gör inte så här. De skickar sina anställda till andra bolag, säger Anwar Saleh.
Ifrågasätter om det råder arbetsbrist
De uppsagda pratar om en annons som kommit upp på Platsbanken. Samtidigt som Lernia Bemanning säger upp deras fasta anställningar med hänvisning till arbetsbrist annonserar företaget efter lagerarbetare.
Flera ifrågasätter om det ens råder arbetsbrist. Anwar Saleh har pratat med bekanta som är kvar på lagret. De hävdar att Zalando har ökat inhyrningen från andra bemanningsföretag.
– De vill ha in folk från Arbetsförmedlingen, de får bidrag för dem, säger han.
– Det handlar om pengarna. De skiter i människor.
Neddragning på Zalandos lager
Bakgrunden till protesten – till oron och ilskan – är en personalneddragning på modebolaget Zalandos lager i Brunna utanför Stockholm.
De flesta lagerarbetarna har varit inhyrda och uppsägningarna förhandlades med IF Metall som har bemanningsavtalet.
– Det är en avtalsturlista, med det kunde vi rädda betydligt fler jobb än med en las-turlista, säger Stefan Leiding, kontorschef på IF Metall Stockholm.
Turordning vid uppsägning
Uppsägningar på grund av arbetsbrist måste ske enligt en viss turordning.
Om det inte finns kollektivavtal på arbetsplatsen gäller reglerna i lagen om anställningsskydd. Alltså principen om först in, sist ut. Arbetsgivaren har möjlighet att undanta ett fåtal personer från turordningen.
Om det finns kollektivavtal kan fack och arbetsgivare komma överens om en så kallad avtalsturlista. Avtalsturlistan utgår från den enskilda verksamhetens behov. För facket är det en möjlighet att rädda jobb.
”Kan inte förklara uppsägningarna”
Runt 20 av de 60 som mister jobbet tillhör det syndikalistiska minoritetsfacket. I flera fall har personer med kortare anställningstid fått behålla jobbet medan andra som arbetat längre sagts upp.
IF Metalls medlemmar kan kontakta förbundet för att få information om hur turordningen förhandlats. Det kan inte de uppsagda från SAC göra.
Och arbetsgivaren Lernia vägrar visa några papper, säger SAC:s förhandlingssekreterare Emil Boss. Det betyder att SAC exempelvis inte kan kontrollera att uppsägningstider är korrekta.
– Vi ber att få se avtalsturlistan, de svarar att vi inte får se den. Vi ber att få se omplaceringsutredningar, de svarar att vi inte får se dem. Vårt jobb blir då omöjligt, vi kan inte förklara uppsägningarna för våra medlemmar.
Lernia: ”Delar inte informationen”
Nu tar SAC frågan till Arbetsdomstolen.
– Det kommer att bli en rättsprocess, vi kommer att stämma dem för förhandlingsvägran i AD och är ganska säkra på utgången. Men för medlemmarna är det mycket sämre. De har en massa misstankar om att saker inte har gått rätt till. Oavsett vad som hänt minskar inte den misstron när Lernia inte svarar, säger Emil Boss.
Lernia nekar till att ställa upp på en intervju men bekräftar att företaget inte lämnar ut avtalsturlistan eller omplaceringsutredningar.
”Förhandlingen är mellan oss och vår kollektivavtalspart, SAC är inte motparten i detta fall och vi delar därför inte informationen med dem”, skriver kommunikationschefen Katarina Devell i ett mejl till Arbetet.
Zalando första jobbet i Sverige
Många som arbetat på Zalandos är nyanlända. Lagerjobbet som Lernia förmedlat har ofta varit det första i Sverige.
– Det är ett statligt bolag, hur kan de få göra så här i Sverige? Jag fick barn för en månad sedan, vad ska jag göra nu? säger Anwar Saleh upprört.
Han är inte den enda som har frågor. För Fatima, som egentligen heter någonting annat, var den fasta tjänsten på Lernia mer än bara en försörjning.
– Jag bad Lernia att snälla skicka mig någon annanstans om det inte finns jobb på Zalando. Jag förklarade att jag behöver mitt kontrakt tills jag får uppehållstillstånd, efter det kan jag säga upp mig om de vill, säger hon.
Längre väg till medborgarskap
Två år har Fatima plockat på lagret i Brunna. Både hon och hennes fackförening tror att hon blivit förbigången i turordningen. I september ska hon träffa Migrationsverket.
– Om jag har haft min fasta anställning då kommer jag få permanent uppehållstillstånd och medborgarskap. Jag har bott åtta år i Sverige. Men det här förstör allt som jag har byggt de här åren.
Skandalomsusat Zalandolager
Zalandos lager i Brunna öppnade 2017. För logistiken står företaget Ingram Micro som dels har egen personal, dels hyr in lagerarbetare från bland andra statliga Lernia.
Ända sedan lagret slog upp portarna har den toppmoderna terminalen dragits med anklagelser om usel arbetsmiljö.
2019 larmar personal på lagret om hot från chefer, trakasserier och smygfilmning. 2021 ljuder larmklockorna igen när ett stort antal anställda vittnar om föreningsrättskränkningar och otillåtna bestraffningar.