Privatiserad föräldraförsäkring, nyförlösta mammor som anlitar rut-ammor, nej jag menar nannies, för att kunna gå tillbaka till jobbet så snart som möjligt. Låter det som en finfin framtid för Sverige?
Inte? Ifall du hörde till dem som drog en lättnadens suck när regeringens budget presenterades härom veckan ska du nog i sådana fall tänka om.
Det finns nämligen en mening i Tidöavtalet som gått många förbi.
”Reformarbetet för arbetsutbud bör inriktas mot fler verktyg och utrymme för flexibilitet för att kombinera ett högt arbetsmarknadsdeltagande med familjeliv.”
Låter det harmlöst? Luddigt? I sådant fall reagerar du helt som högerlobbyisterna hoppats.
Tycker mammor latar sig
Det har gått fem år sedan som Svenskt Näringslivs tankesmedja Timbro senast attackerade den svenska föräldraförsäkringen.
”Pappa kan vara en börshaj eller busschaufför. När familjer får barn spelar det ingen roll: då kliver staten in som en sugar daddy”, skrev Siri Streijer 2017, numera Ulf Kristerssons pressekreterare, på Aftonbladet Debatt.
Debattartikeln var en klassisk Timbro-testballong som sköts upp.
Ett knep att med glimten i ögat se hur redo allmänheten var för deras långtgående idéer om att avveckla den generella välfärden. Mammor ska sluta lata sig, högst en tredjedel av dagens föräldraförsäkring bör finnas kvar, menade Timbro.
Men nej, svenskarna var inte redo att se femmånaders spädbarn på förskolor, så den testballongen sprack.
Vad det handlar om den här gången, vad innebär den kryptiska formuleringen om flexibilitet i arbete och föräldraskap egentligen i Tidöavtalet?
Spara ihop egen föräldrapenning
Det finns en rapport från branschorganisationen Företagarna som fått stort genomslag, ”Föräldrafällan 2.0”från 2019.
För alla oss som tyckte Tidöformuleringen var luddig ges här ett förtydligande.
Syftet är att skapa ett privat alternativ till den generella föräldraförsäkringen.
I rapporten tillfrågas företagare om föräldrapenningen. Men som man frågar får man svar, för här driver Företagarna en tydlig agenda.
Skulle det vara en idé att spara ihop till sin egna föräldrapenning och därmed slippa betala sociala avgifter? Ja, tycker hälften av männen och tre av tio kvinnor.
Öppnar ny rut-industri
Men vad är då tanken med detta, att öppna för en privat föräldraförsäkring?
Ja, här kommer det som får ljuv musik att spelas i öronen på borgerliga politiker så pass att de skrivit in formuleringen i Tidöavtalet.
Här öppnas upp för en helt ny bransch som kan privatiseras. Och en helt ny rut-industri.
För om föräldrapenningen i stället blir en pott pengar som föräldrarna själva sparar ihop till kan ju en helt ny barnomsorg byggas ut.
En privat driven, statligt subventionerad sådan för små bebisar där anställda finansieras med rut-bidrag.
Det fina i kråksången med den idén är att fler nya lågbetalda, enkla jobb uppkommer – för här här behövs det många nannies – liksom att föräldrar (läs mammor) kan jobba och bidra till ekonomin i stället för att vara hemma med sina bebisar.
Ska ta hand om andras barn
Och nej, detta ska så klart inte bara gälla egenföretagare. Och detta är inte heller sluthållplatsen för den borgerliga familjepolitiken.
För det finns ännu mer i samma anda att göra. Sådant som hävdas vara bra för ekonomin och som kan påstås bidra till ökad jämställdhet.
Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna står redo med ett långtgående förslag om en barnomsorgspeng som hakar i systemet med privatiserad föräldraförsäkring.
Här ska de mammor som ändå vill vara hemma hitta ett sätt. Och vill mammorna ta hand också om andras barn ska det gå att ordna.
Allt i en sedan länge uttänkt målsättning om att ta bort maxtaxan till förskolan liksom att på sikt fimpa barnbidraget – förslag som Timbro framförde i samma testballong 2017 som den om föräldraförsäkringen.
Högerpartiernas DNA
Låter detta för sjukt för att vara sant? Kanske. Men privatiseringar, fler låglönejobb och nedrustad välfärd är alla centrala hörnstenar i högerpartiernas DNA.
Tidöavtalet innehåller många otäcka skrivelser som ger bilden av en dystopisk framtid.
Men medan sådant som bristande vandel sannolikt aldrig kommer bli verklighet, har skrivelser som den om familjepolitiken utarbetad politik, helt redo att sjösättas.
Så se till att rusta, för vi behöver försvara både föräldraförsäkringen som vi känner den och vår gemensamma välfärd. När attacken kommer.