René Poedtke sätter politikerna på plats i Sveriges riksdag
När valresultatet är klart står René Poedtke inför en logistisk mardröm. På några dagar ska han fördela 778 arbetsrum i riksdagens hus – samtidigt som delar av lokalerna renoveras.
– Det är som att placera in 16 eller 17 bitar i ett pussel som bara har plats för 15. Du måste ständigt flytta någon bit för att få rum med den du har i handen.
René Poedtke, lokal- och bostadsplanerare i riksdagen, har i och för sig en enkel formel att utgå från.
Den lyder: ett eget arbetsrum till var och en av de 349 riksdagsledamöterna, lika många till ledamöternas politiska sekreterare – och så ytterligare tio rum till varje riksdagspartis kansli.
I en riksdag med åtta partier, som den gångna valperioden, betyder det att 778 ”politiska” arbetsplatser ska skakas fram efter valet (349 + 349 + 80).
René Poedtke gör en tabell på papper för vart och ett av riksdagens hus sett från sidan.
Så drar han ringar med pennan och räknar parti för parti: Räcker rummen? Finns det mötesrum och vilrum? Handikapptoaletter?
– Måndagen och tisdagen efter valdagen brukar vi lägga det grundläggande pusslet.
Omfattande renovering
Men uppgiften kompliceras av en rad faktorer. En omfattande renovering pågår och ska fortsätta i ytterligare tio år. Den gör att många rum måste evakueras.
Och framför allt: Partierna kan inte blandas hur som helst.
– Före 2006 kunde det sitta centerpartister i de fyra första rummen i en korridor och liberaler i de åtta övriga. Det går inte längre, eftersom kraven på att skydda känslig information har ökat.
Säkerhetsgränserna kan gå såväl på som mellan våningsplanen. Att Sverige ska gå med i Nato har skärpt kraven på informationsskydd ytterligare.
Pusslet lagt vid öppnandet
Lagom till riksdagens öppnande ska pusslet vara lagt. Då ska även de 269 övernattningslägenheterna för ledamöter vara fördelade – och René Poedtke kan hämta andan.
Efter 35 år i riksdagen rör han sig hemtamt genom riksdagens många hus och vindlande kulvertar, där en ovan besökare snabbt går vilse.
En ”dålig dag”, det vill säga en dag med många sammanträden, går René Poedtke 10 000 steg. Bra dagar blir det 18 000–24 000.
– Mellan valen handlar jobbet om att ha koll på lokalerna och ständigt se till att de används optimalt, säger René Poedtke.
”Riksdagen ett kulturarv”
Det finns till exempel förrådsutrymmen överallt i de gamla byggnaderna, och en adress som Riksgatan 1 bör ju knappast användas som lager.
– Å andra sidan, allt kan inte utnyttjas effektivt, säger René Poedtke. Riksdagen är ett kulturarv. Det ska vårdas och bevaras.
René Poedtke
Yrke: Lokal- och bostadsplanerare.
Bakgrund: Började på riksdagens godsmottagning 1987. ”Jag körde returpapper, möblerade rum, hade vaktmästargöromål överallt i riksdagen. Då lärde jag mig lokalerna.”
Arbetsplats för 1 600
1 600 personer arbetar i riksdagens lokaler. Då är även restaurangen och andra entreprenörer inräknade.
Ledamöter som är folkbokförda längre än 50 kilometer från riksdagshuset har rätt till gratis övernattningsbostad. Riksdagen har 269 sådana bostäder.
Ledamöter som ordnar övernattningsbostad på egen hand kan få upp till 8 600 kr/mån i ersättning.