Varför ska man ha en mattermos? Sex fakta om smarta prylen som håller maten varm
En riktig retrosnygging! Men inte bara ett museiföremål, eller något för skogsutflykten. För den som inte vill trängas i matsalar, eller i kön till micron, i coronatider är mattermosen ett smart alternativ.
Bred termos – litet lock
Mattermosen fungerar som en vanlig termos men är bredare så att man får ner maten. Fast locket ska helst vara så litet som möjligt. Moderna termosar görs oftast helt i stål men tidigare var glas och plast vanligt.
Fyll till bredden
Maten ska inte bli kallare än 60 grader i termosen. Vid 50–55 grader kan bakterier växa till sig. Ju mer välfylld den är, desto bättre håller termosen värmen.
Inte bara för korv
Vilken mat passar i termos? Korv med mos är en klassiker. Men grytor, soppor, gröt och pastarätter funkar också när maten ska slevas ur en hög behållare.
Namnet är rena grekiskan
Den skotske fysikern John Dewar uppfann isoleringsflaskan 1892. Namnet kommer från den tyska tillverkaren Thermos AG, som i sin tur tagit det från grekiskans thermos (värme). Tricket för att bevara värmen är dubbla behållare med vakum emellan.
Snygg retroklassiker
AB Termoverken i Jönköping tillverkade på 1950-talet en modell i korrugerad plåt, med dubbelsidig glasflaska inuti och korklock, som fick namnet ”Kokhett”. Kanske höll den inte exakt vad namnet lovade, men snygg är den och numer en eftertraktad retroklassiker.
Håller värmen
I Friluftsfrämjandets test håller alla fem mattermosar som testas mellan 70 och 76 grader efter fyra timmar. Ur bakteriesynpunkt är det alltså helt okej att fylla dem med varm mat på morgonen och äta på lunchen.
Källor: Bergdala tekniska museum, mattermos.se, Friluftsfrämjandet.se