Är mikron farlig? Sex saker du vill veta om mikrovågsugnen
Den är hjärtat i nästan varje lunchrum och har en centralplats i våra kök. Mikrovågsugnen värmer hemlagade matlådorna, eller färdigköpt frysmat, på ett kick.
En lycklig slump
Mikrovågsugnen uppfanns av en slump i en fabrik för radar till fartyg. Den amerikanske ingenjören Percy Spencer såg att en chokladbit smälte av radiovågorna och började experimentera i mitten av 1940-talet.
Dyr som en bil
De första mikrovågsugnarna som började säljas 1947 var 1,7 meter höga, vägde 340 kilo och kostade ungefär lika mycket som en ny bil.
Svängig effekt
Det elektriska fältet i en mikrovågsugn byter riktning 2,8 miljarder gånger i sekunden. Det får vattenmolekylerna att svänga och skapa rörelseenergi som värmer maten. Fasta ämnen, som porslin, värms inte av mikrovågorna.
Men popcorn då?
Även om de verkar helt torra finns lite vatten kvar i varje torkat majskorn. När det blir tillräckligt hett poppar popcornen i mikron. På samma sätt exploderar ägg i mikron eftersom de värms inifrån och ångan skapar ett högt tryck inuti äggskalet.
1980-talssuccé
Det var först på 1980-talet som mikron slog igenom brett i svenska hem. Philips hade då tillverkat ugnarna sedan 1965 i sin fabrik i Norrköping. När Whirlpool tog över flyttades tillverkningen succesivt från Sverige och den lades ner i helt i Norrköping 2014.
Oförtjänt dåligt rykte
När mikron kom spreds många myter om att den var farlig och att strålningen skadade både människor och mat. Sanningen är att mikrovågorna upphör direkt när ugnen stängs av eller luckan öppnas. De finns inte kvar i maten. Ugnarna läcker förvisso lite mikrovågor vid användning, men vågorna är svaga. Om mikron är hel och luckan oskadd utgör strålningen ingen hälsorisk.
Källor: Tekniska museet, 100 innovationer, Strålsäkerhetsmyndigheten, Wikipedia