Gästarbetare i Japan pressas till aborter
Gästarbetaren från Vietnam vågade inte avslöja sin graviditet för arbetsgivaren. Nu har hennes desperata abortförsök slutat med villkorligt fängelsestraff.
När den filippinska gästarbetaren Vanessa berättade att hon var gravid föreslog cheferna på det japanska vårdboendet att hon skulle göra abort.
När Vanessa vägrade pressade de henne att säga upp sig, uppger hon för Japan Times.
– De sade att ”värdet” på filippinska lärlingar skulle gå ner på grund av min situation, säger hon till nyhetssajten.
Vanessa kom till Japan inom ramen för ett statligt lärlingsprogram. Japans regering beskriver programmet som en form av välgörenhet. Gästarbetare från Syd- och Sydostasien får några års värdefull yrkeserfarenhet som sedan ska kunna användas i hemlandet.
I själva verket arbetar de allra flesta av de runt 300 000 lärlingarna i låglöneyrken. Programmet anses allmänt vara ett sätt för Japan, som har världens äldsta befolkning, att säkra tillgången på arbetskraft.
Gravida diskrimineras i Japan
I det japanska arbetslivet används begreppet mata-hara, eller moderskapstrakasserier, för att beskriva diskriminering mot gravida och nyblivna mödrar. Gästarbetare anses vara extra utsatta.
Enligt Japans hälsodepartement hoppade 637 lärlingar av på grund av graviditet mellan 2017 och 2020. Men personer som har kontakt med lärlingarna kallar siffrorna ”toppen av ett isberg”.
– En gravid lärling anses inte kunna arbeta och förlorar sitt arbetsvisum och sin inkomst. Gravida lärlingar kanske inte tvingas till flygplatsen längre, men de får höra att det ligger i deras eget intresse att åka hem, säger Nakashima Shinichiro från hjälporganisationen Kumustaka till japanska NHK.
”Snälla förlåt er mamma”
Många lärlingar försörjer anhöriga i hemländerna. När den vietnamesiska gästarbetaren Le Thi Thuy Linh blev gravid oroade hon sig över att få sparken från sitt jordbruksjobb och var rädd att familjen ”skulle gå under ekonomiskt”.
Hon dolde graviditeten och köpte olagliga abortpiller på internet. I november 2020 födde hon, helt ensam i hemmet, två dödfödda tvillingpojkar.
Linh gömde tvillingarna i en kartong i sitt rum, rapporterar NHK. I kartongen lade hon en lapp med en buddistisk bön och en hälsning:
”Snälla förlåt er mamma.”
Dömd till fängelse i Japan
Linh dömdes till tre månaders villkorligt fängelsestraff för brott mot griftefriden. Hon har överklagat till Japans högsta domstol.
Vanessa återvände till Filippinerna och födde en son. Hon hoppas gå tillbaka till jobbet i Japan men chanserna är små.
Av de lärlingar som slutat till följd av graviditet har bara 2 procent kunnat återgå till programmet.
Gästarbetare i Japan
Japan har världens äldsta befolkning och ett stort behov av arbetskraft. Samtidigt har opinionen mot att släppa in gästarbetare länge varit negativ.
I dag har Japan runt 1,7 miljoner gästarbetare, motsvarande 2,5 procent av arbetskraften. De allra flesta har arbetsvisum som sträcker sig några år. Bara gästarbetare inom yrken där bristen är som störst, som bygg- och skeppsbyggarindustrin, kan ansöka om permanent uppehållstillstånd.
Enligt myndigheten Jica måste antalet gästarbetare öka till 6,7 miljoner år 2040 om regering ska klara sina tillväxtmål.