Vaktmästare i frack slänger ut EU-politiker som stör
Dörrvakt och hjälpreda. Klädd i frack och utbildad i självförsvar. Jobbet som vaktmästare i Europaparlamentet är inget för konflikträdda.
Klockan är 11 en onsdagsförmiddag i januari. Europaparlamentet i den franska staden Strasbourg är omringat av tungt beväpnad polis. Inne i plenisalen talar Frankrikes president Emmanuel Macron till ledamöterna.
Strax bakom presidenten står italienaren David Federico rakryggad i sin frack och en blänkande silverkedja. Hans uppgift är att visa presidenten och speciella gäster till sina platser samt att instruera flocken av press-fotografer om var de får röra sig i salen.
Nyss gick det hetare till i en korridor. Miljöaktivister protesterade högljutt mot den franska presidentens miljöpolitik och blev utkörda av säkerhetsvakter.
Andra gånger måste vaktmästarna själva ingripa. I plenisalen är en av deras uppgifter att vara ”polis”. Det händer att ledamöter envist stör debatten. Då omringar de frackklädda vaktmästarna den störande och försöker i första hand övertala den att lugna ner sig. Om det inte går slängs ledamoten ut.
Dörrvakt vid plenisalen i EU
Fracken fungerar på samma sätt som en polis-uniform, enligt Federico.
– När jag är klädd i den ser folk mig som en del av EU:s institution. Jag uppträder alltid korrekt, även under mina pauser i kaféterian.
En annan arbetsuppgift är att vara dörrvakt vid plenisalen. Bara ledamöterna och några få andra har tillträde. Resten stoppas, inklusive besökare och nyfikna turister.
– Vi är här för att hjälpa och assistera människor. Även i upprörda situationer försöker vi vara lugna och respektera personen framför oss.
Fredericos tips för bättre konfliktlösning
- Lyssna! Ibland stänger vi öronen och vill inte ha kontakt med den besvärliga personen.
- Använd dina kunskaper och erfarenheter för att hitta en lösning.
- Le! Leendet lugnar folk och visar att du finns där för dem.
Måste kunna minst tre språk
Kraven på vaktmästarna i Europaparlamentet är stora. De måste kunna minst tre EU-språk. Federico talar förutom modersmålet italienska, spanska, franska och portugisiska. Vaktmäs-tarna ska också känna till de komplicerade regler som gäller i EU-sammanhang och de utbildas i konfliktlösning och till och med självförsvar.
– Jag har ännu inte själv varit med om en riktigt dramatisk situation, säger David Federico, som arbetat fyra år i parlamentet.
För honom är detta ett drömjobb.
– Tänkt dig att du som fotbollssupporter får se ditt favoritlags matcher från bästa plats. I det här jobbet har jag den möjligheten.
Val under stor dramatik
Han berättar entusiastiskt om historiska händelser som när EU-kommissionens ordförande Ursula van der Leyen valdes under stor dramatik eller när EU:s senaste budget diskuterades till klockan fem på morgonen.
– För några år sedan när jag läste internationell lagstiftning på universitetet var detta vad jag studerade. Nu är jag här. Wow!
David Frederico
Yrke: Vaktmästare i Europaparlamentet. Det finns totalt 62 stycken från 12 olika länder.
År i yrket: Fyra.
Lön i yrket: 27 000–51 900 kronor (beroende på antal år i tjänst). Dessutom finns olika tillägg, varav utlandstillägget är på minst 5 200 kronor.