”Drick för fan inte mer än en kopp kaffe”. Isabelle Billstein, personlig assistent, berättar för tidningen Kommunalarbetaren om sitt tidigare jobb i hemtjänsten i Kristianstad. 

Där kunde hon ibland jobba 16 timmarspass utan att hinna ta en kisspaus. I bilen hade hon sopsäckar för toalettpapper. Med lite tur kunde hon ta rast mellan hembesöken och kissa i… skogen. Eller hukad bakom bildörren.

Vid mens behövde hon använda dubbla skydd för att inte blöda igenom.

Inga kisspauser i välfärden

Isabelle är inte ensam anställd inom välfärden som pressats bortom mänskliga gränser för att få arbetsdagen ihop.

När Kommunal undersökte saken angav nästan 40 procent av svarande medlemmar inom hemtjänsten att de varje dag har svårt att hinna med korta raster. Bland barnskötare är siffran 37 procent. 

Det vi ser är effekterna av tight schemaläggning och brist på kollegor. Det spelar ingen större roll om man jobbar privat eller under kommunflagg – pressen är genomgående i hela välfärden. 

När kommun- och regionbudgetar sjösattes för 2022 skulle det sparas ännu mer i stora delar av landet.

I Huddinge ska skolan spara över 100 miljoner på tre år. I Uppsala vill man spara ytterligare i äldreomsorgen, trots att kommunen gått med miljardvinst. 

Besparingar är inte satsningar

När finansminister Mikael Damberg i veckan lanserade vårbudgeten visade sig även den i praktiken bli en besparing.

Ekonomijournalisten Andreas Cervenka förklarar siffertrixet i Aftonbladet:

Regeringen räknar med att inflationen blir högre än pengarna man skjuter till. Det innebär att budgeten i praktiken blir mindre, eftersom pengarnas värde i sig minskar. 

Om det krävdes 30 kronor för ett kaffepaket i går får du samma kaffepaket för 50 kronor idag.

Sverige blir rikare

Busschauffören eller barnskötaren som ska köpa kaffet får inte motsvarande löneökning, och kommunen som också behöver betala mer för kaffet får heller inte ökade resurser för det. 

För att ha råd skär de ned – i busschaufförens schema eller bland barnskötarens kollegor. 

Ändå blir de svenska miljardärerna fler och den svenska ekonomin har vuxit samtidigt som välfärden år efter år har bantats. Det innebär att Sverige faktiskt har pengar. De hamnar bara i fel fickor.